Ezen múlhat a Volkswagen jövője

Volkswagen Passat 4Motion TDI 2.0
Volkswagen Passat 4Motion TDI 2.0
Vágólapra másolva!
A kínai piacon dől el a Volkswagen konszern jövője - jelentette ki Herbert Diess, a konszern vezérigazgatója Pekingben.
Vágólapra másolva!

A konszern vezére januárban személyesen a helyszínen irányítja a Volkswagen kínai üzletét. A kínai piac jelentőségét a konszern jövőjét illetően azzal támasztotta alá a pekingi sajtótájékoztatón, hogy ott zajlanak a világpiacot és a járműipart befolyásoló nagy változások.
Elmondta:

Olyannyira, hogy az elektromos mobilitásban és az önvezető járműtechnológiában Kína már a technológia élvonalát képviseli. Mindez a kínai iparpolitika céltudatos fejlesztési törekvésének köszönhetően alakult így.

- jelentette ki a Volkswagen vezére. A cégnek ugyanakkor nem áll szándékában Németországban visszafejleszteni kutatás-fejlesztési tevékenységét, mert az munkahelyeket sodorna veszélybe, hanem többletkapacitást tervez kiépíteni Kínában.

Fotó: Bielik István - Origo

Herbert Diess, aki már tavaly is mintegy 20 napot töltött Kínában, jelezte, hogy az idén ennek legalább a dupláját kívánja a helyszínen stratégiai üzleti terv kidolgozására fordítani. Bejelentették, hogy a kínai üzletág ügyvezetői igazgatói feladatait a január közepén nyugdíjba vonuló Jochem Heizmanntól Stephan Wollenstein veszi át. Wollenstein a tájékoztatón közölte:

Forrás: AFP/Peter Steffen

A kínai autópiac ugyanis több évtizedes szakadatlan növekedés után tavaly zsugorodott első alkalommal, a Volkswagen viszont így is növelni tudta piaci részesedését. A bemutatásra váró új modelleknek köszönhetően az idén is az eladások növekedésére számít a konszern. Az elektromos autók rohamosan bővülő kínai piacára adott válaszként a Volkswagen már az elmúlt években is több milliárd eurós fejlesztési beruházásokat jelentett be.

A kínai kormány az elektromos mobilitás ösztönzésétől és a belsőégésű motorok korlátozásától azt várja, hogy 2020-ra legalább ötmillióval növekedjen az országban az elektromos autók száma.

Tavaly a becslések szerint már legalább egymillió e-autót értékesítettek Kínában.