Újabb hír érkezett az állami bérfejlesztésekről

Modulo autóbusz, elektromos autóbusz, elektromotor, Modulo
Budapest, 2016. május 23. Egy Evopro Modulo Medio Electric zöld rendszámos elektromotoros meghajtású autóbusz érkezik a Bécsi kapun át a Budai Várba, mellette egy Euro6-os motorral szerelt Karsan ATAK midibusz távozik a Széll Kálmán tér felé. A BKK környezetkímélő autóbuszokat állított forgalomba a Budai Váron áthaladó 16-os és 16A járatán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az egyeztetés az állami közszolgáltató vállalatoknál a keresetek további felzárkóztatásának érdekében. A postánál, a vasútnál, a Volánoknál és a víziközmű-szolgáltatóknál a korábban kötött bérmegállapodás szerint öt százalékkal nőnének idén a keresetek, ám ezt a munkaerőpiaci helyzet miatt már nem tartják elégségesnek a felek, így ezzel párhuzamosan újabb megállapodás jöhet, amey a 2020-as felzárkóztatást is tartalmazhatja - értesült a Magyaridők.hu.
Vágólapra másolva!

Jelentős, az idén, illetve jövőre is két számjegyű keresetemelést tartalmazó bérmegállapodás megkötését tartanák előnyösnek az állami vállalatoknál – a postánál, a vasútnál, a Volánnál, a víziközmű-szolgáltatóknál és a villamosenergia-szektorban – a szakszervezetek, valamint a munkaadók - tudta meg a Magyaridők.hu a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) részt vett szakszervezetektől.

Az érdekképviseletek egyetértenek abban, hogy a dolgozók megtartása és a fluktuáció csökkentése érdekében a 2017-ben megkötött, három évre szóló megállapodás utolsó, idei évében átlagosan öt százaléknál nagyobb keresetemelésre van szükség.

Ezért a felek újabb, a minimálbérekhez hasonló, két évre szóló bérmegállapodás megkötését tartják indokoltnak. A két számjegyű keresetfelzárkóztatás érdekében – mivel érvényben van a korábbi egyezség is – legalább ötszázalékos, de az éves bérajánlás szerint akár nyolcszázalékos emelést kell tartalmaznia az új megállapodásnak, míg 2020-ra pontos mértéket kell meghatározni.

Az állami cégeknél öt százalék feletti bérfejlesztés várható idén, továbbá megállapodhatnak a jövő évi emelés mértékéről is Forrás: MTI/Jászai Csaba

Mivel állami vállalatokról van szó, a kormánynak is rá kell bólintania a munkáltatók és munkavállalók javaslatára,

ugyanis az évente legalább tíz-tíz százalékos emeléshez szükséges bérköltség biztosításához költségvetési kompenzációra is szükség lehet.

További részletek a Magyaridők.hu cikkéből tudhatók meg.