Nem mindegy, milyen sajt kerül az asztalra

ricotta sajt
Vágólapra másolva!
A ricotta sajt rendkívül finom és sokoldalú. Jamie Oliver néhány lépéses útmutatójával pedig akár otthon is elkészíthetjük. A recept nem bonyolult, ám időt és türelmet igényel. Az eredmény viszont kárpótol a fáradozásért.
Vágólapra másolva!

A ricotta az olasz konyha egyik alapanyaga, a sós és édes ételekhez egyaránt jól illik. A sajtkészítés során a felmelegített tejből visszamaradt savót újra felmelegítik, majd leszűrik, és ami marad, az lesz maga a ricotta.

A neve egyébként a latin recocta szóból ered, amely azt jelenti, hogy kétszer főtt. Tehát a ricotta neve a dupla melegítésre utal.

Jamie Oliver persze elsősorban az egyszerűségre törekszik,

ezért is hívja csaló ricotta sajtnak a saját receptjét.

Mielőtt belevetnénk magunkat a sajtkészítés rejtelmeibe, érdemes beszerezni néhány hozzávalót: 2 liter teljes tehén- vagy kecsketejet (zsírtartalma legalább 3,5%), tengeri sót, 100 milliliter rizsecetet és egy nagy muszlim- vagy sajtkendőt (lenvászonból szőtt kendő).

Forrás: Shutterstock

Az első lépés: öntsük a tejet egy nagy, mély serpenyőbe, és közepes lángon kezdjük el felmelegíteni.

Adjunk hozzá egy teáskanál tengeri sót, és keverjük el.

Amikor a tej forrni kezd, keverjük meg egy fakanállal, majd öntsük hozzá az ecetet. Kis csomók fognak a felszínére emelkedni, ez lesz maga a ricotta.

Egy kanál segítségével húzzuk a gumókat az edény közepére, hogy a többi is a felszínre tudjon emelkedni. Miután a keverék újra forrni kezd, távolítsuk el a hőtől, tegyük rá a fedőt, és hagyjuk tizenöt percet állni.

Eközben tegyünk két-három réteg muszlimot vagy sajtkendőt egy nagy szűrőbe, majd azt egy tál fölé. Ebben fogjuk lefolyatni a ricottát.

Amint letelt az idő, szedjük ki egy kanál segítségével a gumókat, hagyjuk lecsöpögni a felesleges folyadékot, azután tegyük a szűrőbe. Nyomkodjuk ki belőle jól a folyadékot, azután hagyjuk állni tizenöt percig. Csomagoljuk be az anyagba a rocittát, és finoman nyomjuk össze, hogy a maradék folyadék is eltávozzon belőle. És már kész is.

Tökéletes szószok és raguk sűrítéséhez,

sőt Olaszországban például tésztaételek, mint a lasagne, a ravioli vagy a tortellini, töltelékébe használják. Emellett jól illik a zöldségekhez, így a salátákhoz, szendvicsekbe, de használhatjuk pizzafeltétként is.

Hűtőben tárolva két napig áll el.