Képviselői magatartási kódexet javasolnak a botrányos ellenzékiek miatt

Kunhalmi Ágnes
Vágólapra másolva!
A Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésének hátterében a magyar és európai parlamenti ellenzéki képviselők botrányos és vállalhatatlan viselkedése, valamint notórius Magyarországgal szembeni kirohanásai állnak.
Vágólapra másolva!

A 2018. december 12-i bohózat óta tudjuk, hogy az ellenzéki politikusok könnyen átlépik a parlamentáris demokrácia jogszerűségi korlátait, visszaélve jogaikkal fontos közintézményekbe hatolnak be,

súlyosan megzavarva az érintett szervek rendeltetésszerű működését.

A Századvég elemzése szerint

Az említettek mellett egyes ellenzéki képviselők más típusú aktivista módszert választottak (például a Soros-Alinsky módszert).

Szinte napi rendszerességgel támadják nemtelenül saját országuk legitim vezetőit, és közvetett módon a magyar embereket és az általuk kivívott eredményeket.

A Soros-Sargentini jelentést – amely számos durva valótlanságot és félinformációt tartalmaz – több magyar ellenzéki európai parlamenti képviselő is megszavazta, amely aktussal

a magyar emberek markáns többsége szerint elárulták a saját hazájukat.

A korábban a Századvég által készített közvélemény-kutatás szerint az ügyet ismerők többsége egyébként (57 százaléka) nem ért egyet a Soros-Sargentini jelentés elfogadásával.

A Századvég szerint a fentiek tekintetében és az elmúlt hónapok közéleti fejleményeinek – külön kiemelten a képviselői jogállásból fakadó jogszabályi lehetőséggel való visszaélések – tükrében javasolt az országgyűlési törvény második részének („Az Országgyűlés működése és ülésezése”) kiegészítése egy képviselői magatartási kódexszel, amely világosan megfogalmazza a nemzetbiztonság, a területi integritás, a közbiztonság, a közrend, a köznyugalom biztosítása, továbbá az ország külpolitikai érdekeinek figyelembevétele tekintetében is viselt országgyűlési képviselői felelősség elvét.

Tehát

A javasolt kiegészítő szabályozás értelmében mindkét jogszabály világosan rögzítené a képviselők nemzetbiztonsággal, közbiztonsággal, a közrend és köznyugalom fenntartásával kapcsolatos felelősségét, továbbá a kémtevékenység és az ország fizikai védelme megakadályozásának tilalmát, és a közrend elleni bűncselekmények (részvétel, illetve magakadályozás) kapcsán viselt képviselői felelősség elvét.