Egy bőröndnyi tárgyi emléket is találtak a régészek

Shivta
A Negevi-sivatag még számos titkot őrizhet
Vágólapra másolva!
Izrael déli részén, egy ősi sivatagi faluban bukkantak a régészek az ígéretes nyomra. Shivta települése egy értékes falfestést rejtett Jézus Krisztus kereszteléséről, amelyről a szakemberek úgy gondolják, hogy Krisztus legkorábbi ábrázolása. Emellett számos, más lelet is előkerült a faluból, amelyek nyolcvan évig egy bőröndben várakozott. A régészeti felfedezés segíthet a helyére tenni az ősi településsel kapcsolatos, eddig erősen hiányos puzzle darabkákat.
Vágólapra másolva!

Már régóta nyomoztak utána a régészek

Az ősi Shivta település egykor Izrael déli részén, a Negev-sivatagban feküdt, ma már csak a nyomai láthatóak. A régészek a közelmúltban itt bukkantak a feltehetően legrégebbi Krisztus ábrázolásra. Most a műkincs mellett további száznegyven, régóta elveszettnek hitt tárgyi leletet is találtak, amelyek több mint nyolcvan éve egy bőröndben lapultak.

Shivta ősi romjai Forrás: Wikipedia

A shivtai műemlékek után már régóta nyomoztak a régészek, amióta említést tettek azokról egy régi levélben, amelyet a jeruzsálemi archívum rejt.

A bőröndöt az 1930-as években kutató kollégáik rejtették el az akkori, régészeti ásatás után, amelybe egykori „elveszett és megtalált" tárgyakat pakoltak. A régóta keresett koffer olyan kincseket rejt, mint ékszerek, ajtózsanérok, körmök, csontból, elefántcsontból és fából készült tárgyak, valamint arab és görög díszítésű fazekas termékek.

Azt gondolták, hogy elvesztek a tűzvészben

A beazonosított tárgyak többsége Shivta bizánci időszakából származik, a korát a Haifa Egyetem kutatói körülbelül 1500 évesre becsülik. Korábban azt gondolták, hogy az értékes leletek megsemmisültek 1938 októberében, amikor tűz pusztított a településen.

– mondta Michael Peleg, a Haifa Egyetem egyik szakértője, aki a leleteket vizsgálja.

A Negevi-sivatag még számos titkot őrizhet Forrás: Wikipedia

A bőröndöt még az 1930-as évek ásatásának igazgatója, Harris Dunscombe Colt amerikai régész „hagyta el" valahol Haifa kikötőjében, amikor 1938 januárjában sietve távozott a helyszínről. Colt ezután több tanulmányt publikált a területen végzett ásatással kapcsolatban, de soha, semmit sem tett közzé a shivtai felfedezésekről.

Egykor kereskedelmi központként működött

Az ásatásokon most felbukkant leletek kulcsfontosságúak a régészek további munkájához.

– mutatott rá Michael Peleg. – Alapvetően egyetlen dolog maradt Shivtaban, és azok az épületek. Az ásatásokon eddig szinte egyáltalán nem kerültek elő tárgyak, de most ez szerencsére megváltozott.

Egy máltai kereszt medált is rejtett a bőrönd Forrás: Hecht Museum/Israel Antiquities Authority

Shivta egykor Nabatean kereskedelmi központjaként működött, amely a bizánci korszakban keresztény település lett.

Egy későbbi időszakban a keresztény és a muszlim közösségek együtt éltek itt egészen addig, amíg a sivatagi homokviharok miatt elhagyták a kilencedik században. Az ősi helyszínt már több, külföldi régész is vizsgálta, köztük Thomas Edward Lawrence-t, akit leginkább Arabia Lawrence-ként, aki az első világháborúban az oszmán uralom elleni arab felkelést vezette. Shivta az UNESCO Világörökség részét képezi, és további ásatások és kutatások fontos tárgyát képezi.