Minden, amit nem akart tudni a szexről

Vágólapra másolva!
Újabb tiniknek szóló coming of age sorozat, amiből havonta jön ki legalább egy. Ennyivel azonban nem lehet elintézni a Sex Educationt, ugyanis sokkal több van benne, mintsem be lehessen skatulyázni egy zsáner sokadik résztvevőjének. Mi több, a nyolcepizódos évadot látva kijelenthető, hogy rögtön az év egyik legjobb újoncával van dolgunk.
Vágólapra másolva!

A 16 éves Otis (Asa Butterfield) különbözik iskolatársaitól. Nem különösebben érdekli a szex, még maszturbálni sem akar, abszolút hidegen hagyják a testi örömök. Ebben nagy szerepet játszik édesanyja, aki szexterapeuta, így Otis lépten-nyomon a témába botlik, emiatt pedig feszélyezve érzi magát. Egy furcsa véletlen során azonban kiderül, hogy

a fiú nagyon is ért a dologhoz,

és tanácsaival képes segíteni kortársai szexuális problémáin. Összeáll a lázadó punk lánnyal Maeve-vel (Emma Mackey), és pénzért cserébe bárkit ellát tanácsaival: így lesz a szűz srácból a kapcsolatok megmentője.

Laurie Nunn sorozata már az első jelenetben bizonyítja, hogy nem szokványos dolgokról lesz szó. Két tinédzser vad aktusát látjuk, aminek végén a fiú orgazmust szimulál. Nyilván nem megszokott dolog, de a Sex Education nem árul zsákbamacskát, erre pedig rögtön figyelmeztet is.

Az ébredő szexuális ösztön minden formában előkerül, a szüzesség elvesztésétől kezdve az azonos nemhez való vonzódáson át egészen az intim testrészek kinézetéig, méretéig. Félreértés ne essék, az évad során nem csak azt látjuk, ahogy

a botcsinálta terapeuta tanácsokat osztogat,

a cselekmény bőven van elég változatos ahhoz, hogy egy másodpercre se lankadjon a figyelmünk. Egyszerre borzasztóan vicces szituációkat élünk át, melyek természetesen magukon hordozzák a szexualitással járó kínosságot, ugyanakkor nem bagatellizálják el a drámát sem, sőt néhány karakter hatalmas változáson megy keresztül.

Nagyon sok múlott rajta, hogy mennyire lesznek képesek hitelesen szemléltetni a tomboló hormonokkal küzdő fiatalságot, de a célt maradéktalanul sikerült teljesíteni. Minden szereplőnek története van, és legapróbb mellékalakról is órákat lehetne beszélni.

Érdekes fazonok

Otis nyíltan meleg legjobb barátja, aki hihetetlen szórakoztató, mégis kissé tragikus jellem, az igazgató hatalmas szerszámmal rendelkező fia, aki agresszióval és nemtörődömséggel lázad apja és a saját érzései ellen. Vagy a lány, aki annyira küzd a megfelelési kényszerrel, hogy bármit elvisel, csakhogy mindenki kedvébe járjon, és természetesen ott van Maeve, a végtelenül okos, de öntörvényű és rossz családból származó lány, akibe Otis történetesen bele is szeret.

Napestig lehetne még sorolni az érdekesebbnél érdekesebb arcokat, és mindenki fog találkozni olyan tulajdonságokkal, élethelyzettel, amiben magára ismerhet. A karakterek komplexitása az érem egyik oldala, a kerettörténet nemkülönben változatos és sokrétű.

Nem ússzuk meg a szokásos középiskolai közhelyek nélkül, de ezzel nincs semmi gond. A tipikus hierarchiarendszert látjuk viszont, a bevett sablonokkal: a gyengébbet terrorizáló menőnek tartott arcok, arrogáns újgazdagok, a sarokban megbúvó különcök vagy a mindenki által ajnározott sztársportoló is feltűnik, de

sikerült szinte mindenkit hús-vér lénnyé, többdimenziós személlyé alakítani.

Persze lehetetlen mindenkire ugyanannyi időt és energiát fordítani, így akadnak, akik eltűnnek a konfliktusok kavalkádjában, de az írók kiváló arányérzékkel oldották meg a fontossági sorrendet. A fordulatok legtöbbje is működőképes, noha találkozni olyannal, hogy már a pilot epizódban megmondjuk valakiről, hova fog kilyukadni az adott szereplő története. Szerencsére ebből van kevesebb, és mint elhangzott, a sablonok abszolút nem degradálják az összképet.

Új nevek

Színészi fronton számos új felfedezettnek örülhetünk és mindenképp érdemes lesz megjegyezni Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Aimee Lou Wood vagy épp Connor Swindells nevét. A főhős Asa Butterfield már befutottabb névnek számít, illetve Gillian Andersont érdemes még kiemelni Otis szexterapeuta anyjaként, akit külön élmény volt efféle szerepkörben látni.

A Sex Education már most az év elején is borítékolható, hogy ott lesz 2019 legkellemesebb meglepetései, s egyben legjobb újoncai közt. Meglepő őszinteséggel és kendőzetlenül beszél tabutémákról, ügyesen használja a humort, és mélyen meg tud érinteni a drámával. Apróbb hibái felett szemet lehet hunyni, annyira magával ragad a környezet, az atmoszféra és a történet.

Helyenként kínos, esetleg ízléstelen, de a testiség már csak ilyen. Prűdök kerüljék, de 16 év felett kár lenne kihagyni, mert mindenki fog benne találni valami olyasmit, amivel tud azonosulni. Az pedig külön örvendetes, hogy jövőre feltehetőleg érkezik a második évad, a befejezés alapján abszolút okkal.

Péter Zsombor