Brüsszel letagadja, de decemberben gyakorlatilag elfogadták a migránsvízumot

Németország menekültek, migráns
FREILASSING, GERMANY - SEPTEMBER 17: Refugees wait on a bridge connecting Austria and Germany on September 17, 2015 in Freilassing, Germany. Hundreds of migrants who had been stuck in Salzburg and unable to find available seats on trains going to Germany broke off in groups to reach the nearby border to Germany on foot. German authorities have temporarily reinstated border controls along Germany's border to Austria and are conducting spot checks on arriving traffic. Sebastian Widmann / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az uniós bürokratáknak a migránsvízummal az a céljuk, hogy a gazdasági bevándorlókat menekültként importálják a kontinensre. A politikus felelevenítette, hogy tavaly decemberben az Európai Parlament elfogadta az ezzel kapcsolatos előterjesztést, az ellenzéki képviselők pedig megszavazták azt. Igaz, Brüsszel most már megpróbálja mindezt letagadni - tette hozzá.  
Vágólapra másolva!

A nagyobbik kormánypárt európai uniós képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten azt mondta, brüsszeli "füllentéscunami" indult el, a brüsszeli bürokraták megpróbálják letagadni a migránsvízum bevezetésére vonatkozó előterjesztést. A valóság ezzel szemben az, hogy az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselőinek támogatásával 2018. december 11-én a parlament elfogadta a "migránsvízum" bevezetését célzó előterjesztést. Ezzel egy olyan rendszert hoznának létre, amely szerint az unió tagállamának nagykövetségén jogosult egyszeri belépésre jogosító vízumot kapni még a menedékkérelmi eljárás lefolytatása előtt - tette hozzá. Deutsch felhívta a figyelmet arra, hogy az unióba érkező bevándorlók 90 százaléka gazdasági bevándorló volt az elmúlt 3,5 évben.

A brüsszeli bürokraták úgy akarják legalizálni a folyamatot, hogy a gazdasági bevándorlókat menekülteknek akarják kikiáltani, ezzel a mostani menekültkérelmek elbírására vonatkozó rendszert teljesen felborítanák.

Mint elmondta, ennek módszere a gazdasági bevándorlókra vonatkozó szigorú szabályok helyett a menekültekre vonatkozó megengedőbb szabályokat alkalmaznák. Ez Deutsch Tamás szerint nemcsak veszélyes, de katasztrofális elképzelés. Hozzátette, hogy Afrikában 70 millió ember van úton, akik az unióba akarnak bejutni, ez az intézkedés meghívólevél számukra. A képviselő közölte:

a Fidesz-KDNP és a kormány álláspontja, hogy nem menedzselni kell a bevándorlást, vagy jogi hókuszpókuszokkal legálissá, könnyebbé tenni, hanem nemet kell rá mondani.

Deutsch Tamás: Brüsszel letagadja, miközben már decemberben megszavazták, és készítik elő a migránsvízumot Fotó: Polyak Attila - Origo

Hogy megtörtént a migránsvízumról való szavazás az EP-ben, azt mi sem mutatja jobban, hogy alighogy megszavazták a képviselők az előterjesztést, több halálos áldozattal járó terrortámadás sokkolta Strasbourg polgárait a karácsonyi vásáron. Az uniós politikai elit számára ennél jelzésértékűbb esemény aligha történhetett volna, ők azonban nem akarnak szembenézni tetteik súlyával. Jelen állás szerint úgy néz ki, legszívesebben elfelejtenék a történteket - a voksolást, és az azt követő terrortámadást is.