Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szerbia uniós csatlakozása magyar és európai érdek

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. február 26. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs minisztert 2019. február 26-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Magyarország továbbra is minden támogatást megad Szerbiának, hogy minél előbb csatlakozhasson az Európai Unióhoz - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta:

az EU jövőjéről szóló vita egyik kulcseleme a bővítés,

de sajnos, ma jelentős ellenállás van a bővítéssel szemben az unióban, ami nagy baj.

Magyarország célja, hogy az EU erősödjön, ehhez új tagállamokra van szükség, olyan országokra, amelyek

megerősítik az EU biztonságát és gazdaságát, és a nyugat-balkáni országok ilyenek

- magyarázta.

Kifejtette: az EU biztonságára jelenleg a legnagyobb fenyegetést az újabb migrációs hullámok kialakulásának veszélye jelenti, és az, hogy a korábban az Iszlám Állam szolgálatában álló zsoldos terroristák visszatérhetnek Európába. A bevándorlási nyomás növekedni fog a Nyugat-Balkánon, ezért a térség országainak európai integrációja és a határőrizeti együttműködés szorosabbra fűzése az európai biztonság javulását szolgálná - mutatott rá.

Szijjártó Péter közölte:

Magyarország támogatja a szerb EU-csatlakozási folyamat felgyorsítását és segíti a határvédelmi feladatok ellátását, ezért magyar rendőrök is szolgálnak a szerb-macedón határon,

valamint egy magyar diplomata dolgozik a szerb integrációs minisztériumban, segítve az uniós integrációt.

Úgy vélte, az EU bővítése nagyon lassan halad, és a csatlakozásra váró országokkal szemben méltatlan, hogy 2025 előtt az EU nem akar új tagállamot felvenni. A bővítés kérdésében az Európai Bizottság "leszerepelt" az elmúlt években, nem haladt előre kellő mértékben a nyugat-balkáni bővítés, pedig Szerbiával még az idén valamennyi tárgyalási fejezetet meg kellene nyitni - mondta.

A külügyminiszter kitért rá: márciusban magyar-szerb kormánycsúcsot tartanak.

A magyar gazdaság növekedésének új fázisba lépésével elérkezett az idő, amikor a magyar cégek külföldi befektetései legalább olyan fontos szerepet játszanak, mint a külföldi vállalatok magyarországi befektetései, és e vonatkozásban fontos célország Szerbia

- magyarázta. Hozzátette: folytatódik a vajdasági gazdaságfejlesztési program, az idén 7,5 milliárd forintot szánnak erre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs minisztert Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szerb tárcavezető kiemelte: Magyarország mindig is támogatta országa uniós integrációját, ami azért jelentős, mert nem minden EU-tagállam támogatja a bővítést. Fontos, hogy az európai parlamenti választás és a következő többéves uniós költségvetésről zajló vita miatt ne tegyék félre a bővítés ügyét - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről