Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pakisztán elengedi az elfogott indiai pilótát

Muzáffárábád, 2019. február 28. Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án, egy nappal azután, hogy a pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe. Az egyik megsemmisített gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt. A másik gép a terület pakisztáni oldalán csapódott be, a gép pilótája pedig a helyi erők fogságába került. A légi incidenssorozat után India lezárta több térségbeli repülőterét, Pakisztán pedig az egész ország légterét. MTI/EPA/Amiruddin Mughal
Vágólapra másolva!
Pakisztán megteszi az első lépést a béke felé Indiával: a szerdán lelőtt gép pilótáját pénteken szabadon engedik. A két hete tartó harcok befejezését Ororszország is támogatja: felajánlották Moszkvát mint a béketárgyalások helyszínét.
Vágólapra másolva!

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök bejelentette, hogy pénteken elengedik azt az indiai pilótát, akinek a repülőgépét a héten lelőtte a pakisztáni légierő.

A lépést békülési gesztusnak szánják.

A pakisztáni légierő szerdán lőtt le az ország légterébe behatoló két indiai harci repülőgépet. Az egyik gép Kasmír indiai területén zuhant le, két pilótája és egy civil meghalt, a másik pedig a pakisztáni oldalon csapódott be, és ennek egyik pilótája került a helyi erők fogságába.

Oroszország is békítené a feleket

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közben azt nyilatkozta, hogy Moszkva kész helyszínéül szolgálni az indiai-pakisztáni rendezési tárgyalásoknak, ha az érintettek úgy kívánják.

Pakisztáni tüntetők az indiai zászló utánzatát égetik Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló tartományának fővárosában, Muzáffárábádban 2019. február 28-án Forrás: MTI/EPA/Amiruddin Mughal

Egy nappal korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy

Oroszországot rendkívüli módon aggasztja India és Pakisztán viszonyának kiéleződése, és mindkét felet önmérsékletre szólítja fel.

Lavrov egyébként szerdán négyszemközt tárgyalt indiai hivatali partnerével, Szusma Szvarádzzsal a kelet-kínai Csöcsiang tartománybeli Ucszsenben. A két ország diplomáciai vezetője egy hármas csúcstalálkozót előkészítő kínai-orosz-indiai külügyminiszteri találkozón vett részt.

Két hete robbant ki újra a konfliktus

India és Pakisztán kapcsolata azután vált ismét feszültté, hogy február 14-én öngyilkos merénylő végzett Kasmír indiai részén az indiai rendőrség 45 tartalékosával. A támadást a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport vállalta magára, de Újdelhi szerint a pakisztáni titkosszolgálatnak (ISI) köze volt a merénylethez.

India kedden közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. Szerdán három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén, ezt követően

mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be,

és további összecsapásokat jelentettek.

Kasmír hovatartozása okán az ismétlődő határvillongások mellett a két ország között háromszor is (1947-ben, 1965-ben és 1999-ben) háborús konfliktus robbant ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről