Megerősítik Németországban a közbiztonságot a farsangi szezon végére

Largest Carnival Parade in the Northeast Arts, Culture and Entertainment CARNIVAL CUSTOMS Street carnival Parade Costumes Foolish Time Carnival procession
03 March 2019, Mecklenburg-Western Pomerania, Dömitz: Carnivalists parade through the city centre during the largest carnival parade in the northeast. Up to 10,000 spectators are expected for the street parade with 15 Motto wagons and as many foot groups, music bands and dance formations as ever. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa
Vágólapra másolva!
Rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek Németország nyugati részén a karneváli szezon hétfői csúcspontjára. A hatóságok dolgát megnehezíti, hogy a több százezer fős felvonulások idején viharfront vonul át a térség felett.
Vágólapra másolva!

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint

heves esőzés és viharos, akár orkánerejű szél várható

Észak-Rajna-Vesztfália több térségében, így a Ruhr-vidéken és a Rajna vidékén március 4-én, a húshagyó kedd előtti hétfőn (Rosenmontag), amikor a farsangi szezon legnagyobb szabadtéri mulatságait rendezik.

Felvonulás Dömitzben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

A németországi karnevál fővárosaként számon tartott Kölnben a rendezvények szervezőbizottsága vasárnap úgy döntött, hogy megtartják a hagyományos Rosenmontag-felvonulást, de nem szabad használni semmilyen nagy méretű díszítő elemet, farsangi bábut, transzparenst és zászlót, amelybe belekaphat a szél.

Az időjárás mellett a közbiztonság fenntartása a fő kihívás.

A biztonsági intézkedéseket a 2015 szilveszterén nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt szigorították meg. A hétfői kölni rendezvényen ezernél is több rendőr ügyel majd a biztonságra, és a felvonulást most először az elejétől a végéig rögzítik videóra a karneváli kocsikra szerelt kamerákkal.

A kölni rendőrség vasárnapi összesítése szerint

az utóbbi napok farsangi mulatságaival kapcsolatban némileg több feljelentést tettek, mint egy évvel korábban.

A Rajna-parti nagyvárosban péntektől vasárnap reggelig a tavalyi 541 után 548 feljelentést tettek, a kölni közigazgatási kerülethez tartozó Leverkusenben pedig az egy évvel korábbi 51 után 53-at. Összesen 40 embert kellett őrizetbe venni, többségüket azért, hogy rendőri felügyelet alatt józanodjanak ki. A bűncselekmények legnagyobb része – csaknem 150 eset – testi sértés volt. Regisztráltak 17 szexuális bűncselekményt is, ezek többsége a sértegetés, szóbeli molesztálás kategóriájába tartozik.