Szükségállapotot hirdettek Venezuelában

Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdetett hétfőn az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott venezuelai parlament az országot több napja sújtó áramkimaradások miatt a nemzetgyűlés vezetője, az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó kérésére.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta Jorge Rodriguez információs miniszter a helyi televízióban.

A tömegközlekedés leállása miatt keddre munkaszünetet is elrendelt.

A parlament a hadsereg segítségét kérte a venezuelai villamosenergia-ellátó vállalat dolgozóinak mozgósításához, és nemzetközi együttműködést kért az áramellátás visszaállításához.

A nemzetgyűlés ugyanakkor

nem rendelkezik a szükséges jogkörrel ahhoz, hogy érvényesítse a szükségállapotot addig,

amíg a hivatalban lévő elnök, Nicolás Maduro a helyén van. Bár Guaidót az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven – köztük számos európai – ország ismerte el ideiglenes elnöknek, az országban jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is Maduro mellett áll.

Azt továbbra sem tudni, hogy miért szünetelteti az áramellátást az ország legnagyobb vízi erőműve, a Guri-centrál, amely normális esetben a szükségletek 70 százalékát fedezi. A Maduro-kormányzat szerint az Egyesült Államok kibernetikai támadást hajtott végre az erőmű ellen, míg az ellenzék szerint az utóbbi évek elmaradt fejlesztései és a karbantartás hiánya miatt nem működik a rendszer.

A parlament helyi idő szerint hétfőn elrendelte a Kubának szánt, napi 90-100 ezer hordó kőolaj leszállításának a zárlatát, a döntésnek azonban Maduro hatalma alatt valószínűleg nem sikerült érvényt szerezni. Kuba a kőolajért cserébe egészségügyi szolgáltatásokat teljesít Venezuelában.
A fővárosban,

Caracasban és egyes vidéki városokban szórványos fosztogatásokról érkezett jelentés az áramszünet leple alatt.