Az angolok ötöt, a franciák négyet rúgtak az Eb-selejtezők rajtján

Horizontal
England's midfielder Raheem Sterling (R) celebrates after scoring his third goal, their fourth during the UEFA Euro 2020 Group A qualification football match between England and Czech Replublic at Wembley Stadium in London on March 22, 2019. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A világbajnok francia, valamint az angol válogatott is látványos erődemonstrációval kezdte az Európa-bajnoki selejtezők csoportküzdelmét. Előbbi Moldovában rúgott négy gólt, míg utóbbi a Wembley-ben verte meg nagyon Csehországot a mesterhármast szerző Raheem Sterling vezérletével. A portugál válogatottba hiába tért vissza Cristiano Ronaldo, hazai pályán csak gól nélküli döntetlenre voltak jók Ukrajna ellen.

A H csoportban a világbajnok franciák a számos hiányzó – Sakho, Tolisso, Dembélé, Martial, Digne – ellenére is természetesen bombaerős kezdővel álltak fel Kisinyovban. Ahogy egy kommentelő fogalmazott az egyik közösségi oldalon: "Nehéz estéjük lesz moldáv barátainknak."

A hazaiak kezdettől fogva csak nyomozták a labdát, ünnep volt minden pontos passz, mégis bő húsz percig tartani tudták a 0-0-t. A 24. percben aztán a 28. születésnapját éppen csütörtökön ünneplő Antoine Griezmann megszerezte a vezetést a vendégeknek, amit három perccel később Raphael Varane duplázott meg. A 35. percben Olivier Giroud is szerzett egy gólt, aki 34. találatával utolérte David Trezegue-t a francia válogatott góllövőlistáján, és már csak Michel Platini és Thierry Hanry van előtte.

A második 45 percre visszavettek a franciák, de azért így is Koselev kapus nem egyszer hatalmas bravúrjaira volt szükség, hogy ne nőjön tovább a különbség. Illetve egy hazai gólra is, hogy Kylian Mbappé találata után visszaálljon a szünetbeli három gól a két csapat között.

A csoport másik két mérkőzésén Izland Andorrában, míg Törökország Albániában gyűjtötte be a három pontot, egyformán 2-0-ra győzve.

Az A csoportban a Wembley-ben Anglia Csehországot fogadta, nem a legjobb előjelekkel, hiszen a klubjában remek formában futballozó Marcus Rashford még a mérkőzés előtt megsérült, a 17. percben pedig Eric Diert kellett sérülés miatt lecserélni.

Az első tétmérkőzésén kezdőként pályára lépő, a 19. születésnapját hétfőn ünneplő Jadon Sancho azonban egészséges volt, és erről egy dinamikus sprinttel adott bizonyságot, melyet egy pontos centerezéssel zárt le, Raheem Sterlingnek pedig négy méterről már csak be kellett passzolnia a labdát az üres kapuba. A félidő végén újra Sterling volt a főszereplő: befurakodott az előtte összezáró két cseh védő közé, a portugál játékvezető pedig büntetőt ítélt, amit Harry Kane be is vágott a jobb kapufa mellé.

A második félidő elején egy percen belül két hatalmas helyzetet is kihagytak a bátran játszó csehek, amivel felébresztették az addig csak lötyögő angolokat. Ennek az lett az eredménye, hogy a játékrész közepén Raheem Sterling hat percen belül duplázott, amivel el is döntötte a három pont sorsát. 2010 (Jermaine Defoe) óta Sterling az első angol, aki mesterhármast ért el a Wembley-ben.

Az első 45 meccsen 2 gól, az utóbbi hármon három (azaz öt):

A B csoportban a válogatottba a 2018-as világbajnokság után visszatérő Cristiano Ronaldóval felálló portugál csapat gól nélküli döntetlent játszott Ukrajnával.

Eredmények:
A csoport:
Anglia-Csehország 5-0 (2-0)
gól: Sterling 24., 62., 68., Kane 45., Kalas 84. (öngól)
korábban:
Bulgária-Montenegró 1-1 (0-0)
gól: Negyelev (82. - 11-esből), illetve Mugosa (50.)

B csoport:
Portugália-Ukrajna 0-0 (0-0)
Luxemburg-Litvánia 2-1 (1-1)
gól: Barreiro 45., G. Rodrigues 55., ill. Cernych 14.

H csoport:
Moldova-Franciaország 1-4 (0-3)
gól: Ambros 89., ill. Griezmann 24., Varane 27., Giroud 35., Mbappé 87.
Andorra-Izland 0-2 (0-1)
gól: B. Bjarnason 22., Kjartansson 80.
Albánia-Törökország 0-2 (0-1)
gól: B. Yilmaz 21., Calhanoglu 55.