Jóváhagyta a brit parlament a brexit halasztását

MAY, Theresa
London, 2019. március 27. A brit parlament által közreadott kép Theresa May brit miniszterelnökről a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) tartott alsóházi vitában Londonban 2019. március 27-én. May közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a Brexit-tárgyalások következő – az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló – szakaszának kezdete előtt. MTI/EPA/Brit parlament/Mark Duffy
Vágólapra másolva!
Nagy többséggel jóváhagyta szerda éjjel a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének elhalasztását. Utána viszont a kilépés pontos formájára kidolgozott mind a nyolc javaslatot egyenként leszavazták, így most nem lehet tudni, mi jön. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság eredetileg e héten, pénteken lépett volna ki az Európai Unióból, az alsóház azonban az elmúlt hetekben

kétszer is elutasította a brexit feltételrendszeréről kidolgozott, az EU-val novemberben megkötött megállapodást.

Theresa May miniszterelnök ezért a múlt héten hivatalosan kezdeményezte az EU-nál a brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnéséről tartott alsóházi vitában Londonban 2019. március 27-én Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/Mark Duffy

Az EU a múlt heti csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a brexit-megállapodást, a kilépés május 22-éig – az európai parlamenti választások előtti napig – halasztható.

A brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a halasztás április 12-éig tart.

Addig Nagy-Britanniának ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon.

E halasztási forgatókönyvet hagyta jóvá az alsóház

a szerda éjjeli szavazáson 441:105 arányban.

A halasztás nemzetközi jogi szinten már az EU-csúcs múlt pénteki zárása óta hatályos, mivel mind az unió, mind Nagy-Britannia beleegyezett a kilépési határidő módosításába, de a parlamentben is törvénykezési aktusra volt szükség ahhoz, hogy a halasztás megjelenjen a brit jogszabálygyűjteményben is.

A brit kormány ugyanis már tavaly törvénybe foglaltatta, hogy a brit EU-tagság március 29-én, pénteken, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik.

Az alsóház által elfogadott módosításnak még meg kell járnia a felső kamarát, a Lordok Házát, de ez formalitás, mivel a főrendiház nem állhat nemzetközi jogi hatályú megállapodások útjába.

Alsóházi vita Londonban 2019. március 27-én Forrás: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

Az alsóház hétfőn hagyta jóvá azt az indítványt, amelynek alapján a képviselők saját kezdeményezésükre szavazhatnak – nem kötelező erejű, véleményjelzési céllal – a brexit-megállapodás különböző alternatíváiról.

Ez gyakorlatilag példátlan kísérlet volt arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a holtpontra jutott brexit-folyamat további irányítását.

A szerdai vitanapra beterjesztett napirendi javaslatok közül John Bercow, az alsóház elnöke nyolcat hagyott jóvá.

Ezek egyike szerint az Egyesült Királyságnak április 12-én megállapodás nélkül ki kell lépnie az EU-ból.
Egy másik indítvány szerint a kilépési megállapodást a kormány csak akkor léptethetné életbe, ha az egyezményt előbb népszavazáson is jóváhagyják a választók. Ez kapta a legtöbb jóváhagyó voksot:

ezt az indítványt a képviselők 268:295 arányban vetették el.

Volt egy olyan javaslat is, amely szerint, ha a kilépés határideje előtti napig nincs elfogadott brexit-megállapodás, a kormánynak szavazást kell kérnie a megállapodás nélküli brexitről, és ha ezt a ház elveti, akkor törölni kell a brexitet.

Az a javaslat járt a legközelebb a többség eléréshez, amely vámunió fenntartását célozta az EU-val a brexit után is: a ház ezt az indítványt 264:272 arányban vetette el.

Egy másik beterjesztés azt indítványozta, hogy London a brexit után is maradjon az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja, és kérje visszavételét az Európai Szabadkereskedelmi Társulásba (EFTA). Az Egyesült Királyság az EFTA tagja volt egészen 1973-ig, amikor csatlakozott az akkori Európai Közösségekhez.

Nem kizárt, hogy az alternatív brexit-javaslatok közül a legnépszerűbbek hétfőn ismét a ház elé kerülnek,

de az is lehet, hogy a kormány még ezen a héten ismét a képviselők elé terjeszti az eredeti brexit-megállapodást.

A szavazásra felterjesztett nyolc alternatív indítvány közül

azonban egyik sem kapott többséget.

Theresa May közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a brexit-tárgyalások következő – az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló – szakaszának kezdete előtt Forrás: MTI/EPA/Brit parlament/Mark Duffy

Theresa May a tory frakció zárt körű szerdai ülésén közölte:

kész távozni tisztségéből a brexit-tárgyalások következő szakaszának kezdete előtt,

de ehhez gyakorlatilag feltételként szabta, hogy a tory pártcsoport támogassa a brexit-megállapodást.
A miniszterelnök az ülésen kijelentette: tudatában van a frakció azon kívánságának, hogy a brexit-tárgyalások második szakaszában új hozzáállás érvényesüljön, és új vezetés kerüljön a párt élére.

– tette hozzá. A kisebbségi tory kormánynak külső támogatást nyújtó, rendkívül EU-szkeptikus irányvonalú észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) azonban már szerda este bejelentette, hogy továbbra sem hajlandó megszavazni az egyezményt, ha az ismét a ház elé kerül.
A DUP támogatása nélkül továbbra is nagyon kétséges, hogy a kormány – akár ellenzéki voksokkal – el tudná-e fogadtatni a brexit-egyezményt.