A kongóiak több mint negyede nem hisz az ebolában

ebola járvány, ebola vírus mikroszkópos képe
Vágólapra másolva!
A megkérdezettek kongóiak 26 százaléka nem hisz abban, hogy létezik az ebolavírus - derül ki a The Lancet című, tekintélyes orvosi folyóirat által nyilvánosságra hozott felmérésből, amelyet a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány epicentrumának számító Butembo és Beni városokban végzett.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat arról a mélyen gyökerező bizalmatlanságtól tanúskodik, amelyet helyiek táplálnak az ebola elleni fellépéssel szemben. Emiatt kevésbé hajlandóak orvoshoz fordulni vagy beoltatni magukat, ami lassítja a betegség megfékezését.

A The Lancet csaknem ezer, 2018 szeptemberében készített interjún alapuló felmérése szerint a megkérdezettek 26 százaléka nem hisz az ebola létezésében. A jelenlegi ebolajárványt hivatalosan augusztus 1-jén hirdették ki a közép-afrikai ország Észak-Kivu és Ituri tartományaiban. A megkérdezettek 33 százaléka szerint pénzbeli nyereség, 36 százaléka szerint a régió destabilizálása céljából mesterségesen létrehozott járványról van szó.

- hívta fel a figyelmet a vizsgálatot vezető Patrick Vinck orvos a Harvard egyetemről. Elengedhetetlen, hogy a lakosságot is bevonják a járvány visszaszorítására irányuló erőfeszítésekbe - vélekedett.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány a leghalálosabb az ország, és a második leghalálosabb a világ történelmében. A kongói egészségügyi minisztérium legutóbb közölt adatai szerint 1029 ebolagyanús esetet jegyeztek fel, ebből 964 esetben állapították meg a betegséget eddig laboratóriumi eredmények. Eddig 642 ember halt meg, közülük 577-en bizonyítottan az ebolába haltak bele a laboratóriumi eredmények szerint.

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, az ebola elleni fellépésben így a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz.

Az ország északkeleti részén évtizedek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, amelyek a helyi lakosságot nap mint nap fenyegetik, dacára a kongói hadsereg és a MONUSCO jelenlétének. A fegyveres csoportok támadásai miatt például a térségben tevékenykedő Orvosok Határok Nélkül (MSF) francia segélyszervezet kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét két központjában is.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először, nevét is a folyóról kapta.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet. A legsúlyosabb ebolajárvány több mint 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában. Az akkori járvány által leginkább sújtott három országot, Sierra Leonét, Guineát és Libériát végül 2016-ban nyilvánította ebolamentesnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

(MTI/EFE)