Lövöldözés volt a Comore-szigetek fővárosában

Vágólapra másolva!
Lövöldözések voltak a Comore-szigetek fővárosában, Moroniban csütörtökön, nem sokkal az után, hogy letartóztatták a vasárnap újraválasztott elnök legfőbb riválisát - közölték hatósági források csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Mohamed Daoudou belügyminiszter az AFP hírügynökségnek adott telefonos interjújában azt mondta, ismeretlenek lövöldöztek Moroni városában egy kaszárnya mellett, helyi idő szerint csütörtök délután.

Az AFP szerint egy katona megsérült.

Csütörtökön korábban a rendőrség őrizetbe vette Azali Aszumani szövetségi elnök legnagyobb riválisát, Szolihi Mohamed ezredest. Aszumani a kelet-afrikai szigetországban vasárnap tartott választások során ismét megszerezte a voksok többségét, ám sokan, köztük külföldi megfigyelők is,

vitatják a választások tisztaságát.

Az ellenzék nem fogadta el az eredményeket: Aszumani tizenkét kihívója "színjátékot" emlegetett.

Hónapok óta bírálják a kormányt

Szolihi Mohamed csütörtökön bejelentette, hogy bizottságot alakít a választások utáni válság kezelésére.

– Országunkban lábbal tiporták a demokráciát – jelentette ki az ellenzéki vezető, akinek a letartóztatásával kapcsolatban Daoudou azt mondta, Szolihi törvényt sértett. Hozzátette, amennyiben az ezredes vitatja a választások eredményét, akkor a megfelelő helyen kell panaszt benyújtania, ez pedig semmiképpen nem az utca.

A héten több tüntetést tartottak, a választási eredmények megsemmisítését követelve. A belügyminiszter már akkor úgy nyilatkozott: "nem az utcáról fogják kormányozni az országot".

Az ellenzék hónapok óta bírálja a kormányt, amely szerinte leépíti a demokráciát.

Aszumaninak a többi közt azt róják fel, hogy feloszlatta az ország alkotmánybíróságát, illetve módosította az alkotmányt is.