Jó hírt kaptak a magyar agrárgazdálkodók

Master Good cégcsoport , kisvárdai telephely, csirke, legnagyobb baromfihús előállítója
Vágólapra másolva!
Bár néhány ponton még mindig vita van, alapvetően ismét elfogadta Brüsszel a magyar állatjóléti támogatást a baromfiágazatban. A 2019. évre szóló baromfi állatjóléti támogatási kérelmek beadási határideje 2019. április 15-e. A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani. A baromfi állatjóléti támogatások folyósítására a 2019. évi költségvetésben megközelítőleg 13 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre, amely meghaladja a korábbi évek keretösszegét.
Vágólapra másolva!

Sikeresen zárult az az egyéves csatározás, amit a Baromfi Termék Tanács az állatjóléti támogatás ügyében folytatott Brüsszellel. Az Európai Unió elfogadta azt, hogy Magyarország részére az állatjóléti támogatás adható.

A 2019/2020-as baromfiágazati állatjóléti támogatásról április 15-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az Államkincstárhoz.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke Kiskunfélegyházán egy víziszárnyas konferencián osztotta meg először a szakmai közönséggel a jó hírt - írja az Agrárszektor.hu.

A baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló új rendelet megjelentetése folyamatban van a Magyar Közlönyben, de a Magyar Államkincstár (MÁK) március 29-én már kiadta a támogatásról szóló közleményét.

A MÁK ugyancsak közzétette a támogatás kérelem benyújtásához szükséges NO817-es számú nyomtatványt is.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A Baromfi Termék Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a támogatási kérelmet az új rendelet alapján először 2019. április 15-ig kell benyújtani a kincstár honlapján megjelent nyomtatványon. A szükséges mellékletek, dokumentumok hiánypótlási eljárásban pótolhatók, de a cégszerűen aláírt formanyomtatványt mindenképpen postára kell adni 2019. április 15-ig, mivel határidőn túli kérelembenyújtásnál a kérelmező elesik a támogatás lehetőségétől.

A terméktanács elnöke a konferencián arról is beszélt, hogy

lesznek változások ebben a támogatási rendeletben, hiszen több olyan pontot nem fogadott el az Európai Bizottság, amelyet korábban alkalmazott az ágazat.

Például az "állatifehérje-mentes takarmányok etetése" nem került be a mostani támogatási jogcímek közé. Ezt egy "csökkentett fehérjetartalmú takarmányok etetése" jogcím fogja kiváltani. A kormány új notifikációs eljárást fog kezdeményezni, hogy az "ivóvíz" és a "fény" jogcímekre is meg lehessen kapni a támogatást.