Csak a szezon végéig biztos Dárdai állása a Hertha kispadján

RB Leipzig - Hertha BSC Sports soccer Bundesliga Single Action Red Bull Arena
30 March 2019, Saxony, Leipzig: Soccer: Bundesliga, 27th matchday, RB Leipzig - Hertha BSC in the Red Bull Arena Leipzig. Hertha coach Pál Dárdai crosses the pitch before the game. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or the match in the form of sequence images and/or video-like photo sequences.
Vágólapra másolva!
A Morgenpost című berlini lap információi szerint a Düsseldorf elleni hazai vereség után elérkezett a pillanat, hogy Michael Preetz sportigazgató nyilvános kritikát fogalmazzon meg a Dárdai Pál irányította Hertha BSC teljesítményéről. Az újság szerint a magyar szakember állása csak a szezon végéig mondható biztosnak.

A Morgenpost emlékeztet rá, hogy miközben egy átlagos Bundesliga-edző 18 hónapot, azaz másfél évet tölt el egy-egy csapat kispadján, addig Dárdai Pál már 2015 februárja óta irányítja a Herthát, azaz az 50. hónapját tapossa. A lap szerint kész csoda, hogy a klubvezetés most először fogalmazott meg nyilvános kritikát vele szemben. Ami viszont nem volt váratlan, hiszen a berliniek sorozatban négy bajnoki mérkőzést vesztettek el (1-2 Freiburgban, 2-3 otthon a Dortmund ellen, 0-5 Lipcsében, majd most szombaton 1-2 otthon a Düsseldorf ellen).

– idézi a fővárosi lap Michael Preetzet, akivel éveken át együtt játszottak a Herthában.

Dárdai ugyanakkor egészen máshogy látja a helyzetet, így a Düsseldorf elleni vereséget is, ahol a futott kilométerek mellett labdabirtoklásban, a kapura lövésekben és a megnyert párharcokban is jobb volt a Hertha a vendég csapatnál – csak éppen gólból lőttek eggyel kevesebbet, tehetnék hozzá.

Michael Preetz (balra) és Dárdai Pál egyre kevesebb dologban értenek egyet Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

"A Hertha szempontjából ez egy nagyon jó meccs volt, még ha ezúttal vesztettünk is. De nincs krízis, csak a Hertha van – állatja magabiztosan Dárdai, aki szerint fölösleges felülni a média túlzott elvárásainak. – A Bajnokok Ligájára és az Európa-ligára soha nem volt reális esélyünk."

Viszont, ha legközelebb is csak Salomon Kalou, a csapat veterán elefántcsontparti támadója nyújt értékelhetőt támadásban, akkor a következő fordulóban, a Hoffenheim otthonában (április 14., 13.30.) sem lesz sok keresnivalója a Herthának. Egy újabb vereség után pedig várhatóan már ennél is keményebben fogalmaz majd Preetz:

Nem szent a béke

A Morgenpost szerint Preetz és Dárdai viszonya korántsem felhőtlen. 2018 novemberében az RB Leipzig elleni hazai meccs (0-3) után a csapat füle hallatára vesztek össze, mert Dárdai és a játékosok nem voltak hajlandóak kiállni a klub egyik magas beosztású munkatársa mellett. Preetz azt is nehezen viseli, hogy

a rendszerint remek őszi teljesítményt tavaszi összeomlás követi,

és, ahogy az előző szezonban, úgy idén is alig gyűjt pontot a csapat a bajnokság második felében, és ahelyett, a nemzetközi kupaszereplést jelentő helyekért harcolna, szép lassan lecsúszik a középmezőnybe. A bajnokságot négy meccsből 10 ponttal kezdő Hertha a 10. forduló után még nyolcadik volt, csupán három pontra a még BL-t érő negyedik helytől. A szezon felénél is őrizte a nyolcadik helyet, igaz, ekkor már hét pont választotta el a BL-től. Az azóta eltelt tíz fordulóban viszont csak kilenc pontot szerzett a csapat, és már csak a tizedik helyen áll.

Míg januárban Preetz még arról beszélt, hogy a következő idényt is Dárdaival a kispadon képzelik el, most már valószínűbbnek tűnik, hogy mégsem hosszabbítják meg a szakember 2019. július 1-én lejáró szerződését.

A másik oldalon is vannak érvek

Az okvetlen Dárdai pozícióját erősíti, hogy az elmúlt négy idényben a Herthának nem voltak kiesési gondjai (leszámítva Dárdai első fél szezonját, amikor jobb gólkülönbségükkel kerülték el az osztályozót), és kétszer az Európa-liga selejtezőjét is elérték. A Dárdai vezette szakmai stáb ráadásul pénzt is hozott a konyhára, hiszen a klub akadémiájáról kikerülő tehetségek közül többeket is jó pénzért adott el (a lap a Wolfsburgnak 18 millió euróért átadott John Brookst, a Leverkusennek 12 millió eurót megérő Mitchell Weisert említi név szerint).

Az ilyen eredményeket aligha fogják elfelejteni a szurkolók Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Soeren Stache

És a szurkolók azt sem felejtik el, hogy a csapat azért az idei szezonban is játszott látványos meccseket a nagymenőkkel (a Bayern (2-0) és a Mönchengladbach (4-2) legyőzése, ötgólos meccs a Dortmunddal, vagy éppen a Schalke idegenbeli legyőzése).

A klubvezetés azonban több pontot vár - különösen tavasszal - és látványosabb játékot. Az irodákban egyre többen gondolják úgy, hogy Dárdai nem tudja megtenni a következő lépést a csapattal, és ha csak nem tesz csodát az utolsó hat fordulóban, akkor négy és fél szezon után véget ér a vezetőedzői munkája a Hertha BSC-nél.

Dárdai a szokásos nyugalommal és őszinteséggel fogadja a róla szóló, most éppen rossz híreket "Megmondtam a játékosoknak, ha úgy gondolják, hogy én vagyok a Hertha fejlődésének a gátja, nyugodtan tudassák ezt a vezetőséggel. Én az a fajta vagyok, aki nem kapaszkodik tíz körömmel az edzői székbe.

A Morgenpost zárszavában még felhívja a figyelmet, hogy szerdán ülést tart a Hertha vezetősége, ahol minden bizonnyal az edző személye is szóba kerül majd.