Vágólapra másolva!
Számtalan tévhit kering a köztudatban szinte minden témában. Ezért nagyon nehéz kiigazodni az ál- és téves információk tengerében, főleg akkor, ha ételallergiáról vagy -intoleranciáról van szó. Ez egy rendkívül komoly dolog, ezért muszáj tiszta vizet önteni a pohárba. Ebben Kiss Mona, speciális gasztroblogger, táplálkozási tanácsadó és író volt a segítségemre.
Vágólapra másolva!

1. tévhit: az ételallergia és az ételintolerancia ugyanazt jelenti

Az első ilyen tévhit, hogy sokan összekeverik az ételallergia és az ételintolerancia, vagyis érzékenység fogalmát. Sőt, vannak, akik azt gondolják, hogy ez a két dolog ugyanazt jelenti. Az igaz, hogy az adott alapanyag bevitelénél (glutén, tej stb.) a tünetek újra jelentkezhetnek, és nagyon hasonlóak,

ám a különbség az immunreakcióban keresendő.

Allergia esetén az immunrendszerünk védekezni kezd az adott táplálék bevitelekor, ám intolerancia esetén nincs immunreakció, inkább emésztési vagy felszívódási zavarról van szó.

Hogy allergia vagy intolerancia miatt tapasztaljuk a tüneteket, azt csakis orvosi diagnózissal tudják megállapítani.

A gluténmentes diéta nem fogyókúra! Forrás: Shutterstock

2. tévhit: a gluténmentes diéta fogyókúrás

– mondja Kiss Mona.

A gluténmentes diéta nem fogyókúra! Ez egy olyan étrend, amelyet a cöliákiásoknak (diagnosztizált gluténérzékenyeknek) kell életfogytig tartani, hogy az állapotuk stabil legyen, a bélbolyhok rendbe jöjjenek, és a különböző tünetek elmúljanak.

Vannak olyan cöliákiások, akiknek, mire kiderül a diagnózis, addigra igen sokat fogynak, de ahogy elkezdik a diétát, és a bélbolyhok állapota javul, úgy a leadott kilók is visszajöhetnek.

A másik fontos szempont, amelyet a szakértő kiemel, az az, hogy a gluténmentes lisztkeverékek legtöbbször magas keményítőtartalmúak, szénhidráttartalmuk szinte megegyezik a búzalisztével.

Tehát egyáltalán nem mondható fogyókúrásnak.

Viszont egy jól összerakott gluténmentes étrenddel lehet súlyt tartani, sőt akár fogyni is, hiszen nem kell napi szinten kenyeret vagy péksüteményt enni. Étrendünkbe építsünk be sok-sok zöldséget, vagy készítsünk lassú felszívódású lisztekből finomságokat!

3. tévhit: összekeverik a laktózérzékenységet és a tejfehérje-allergiát

A laktóz a tejcukor, míg a tejfehérje a kazein. Mind a kettőnél megegyezhetnek a tünetek, viszont amíg

a laktózérzékenység felszívódási zavar – enzimhiány –,

addig a tejfehérje-allergia az immunrendszer reakciója, válasza az allergénre.

4. tévhit: csak a fő összetevőket kell figyelni a címkén

Az összetevők felsorolása után megnézhetjük, milyen más alapanyagokat tartalmazhat még nyomokban a termék. Ezt is fontos figyelembe venni!

Allergia esetén már a kis mennyiség is súlyos reakciókat válthat ki az immunrendszerben.

Amennyiben az adott termék olyan üzemben készült, ahol más alapanyagokkal, mint glutén vagy tej, is érintkezhetett, akkor inkább válasszunk másikat! Ugyanis teljesen kerülni kell az allergiát okozó anyagot.

5. tévhit: ha paleo, akkor biztosan gluténmentes

A paleodiétában tilos gluténtartalmú ételt fogyasztani. Ez tény. Az alapanyagok elvileg gluténmentesek, viszont arra nagyon kell figyelni, hogy csak olyan terméket vegyünk, amelyek garantálják a gluténmentességet. Íme egy példa:

a mandulaliszt alaphelyzetben gluténmentes, viszont nem tudni, hogy hol csomagolják, és szennyeződhet-e gluténnel.

Vagy egy másik példa: elmegyünk egy étterembe, kikérünk mondjuk édesburgonyát sült hússal, amely alapvetően egy paleofogás, viszont nem tudni, hogy milyen fűszert használtak hozzá, vagy hogy tiszta rostlapon készült-e az étel. Itt bukhat a gluténmentesség!