A Barcelona egy öngóllal nyert Manchesterben

Barcelona
Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (L) celebrates with teammates after scoring during the UEFA Champions league first leg quarter-final football match between Manchester United and Barcelona at Old Trafford in Manchester, north west England, on April 10, 2019. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai negyeddöntőiben a Manchester United a Barcelonát, az Ajax a Juventust fogadta. Az Old Traffordon a Barca félgőzzel is nyerni tudott Luke Shaw öngóljának köszönhetően, Amszterdamban pedig Cristiano Ronaldo és David Neres góljaival 1-1-re végeztek a csapatok.

Manchester United–Barcelona

A várakozásoknak megfelelően a Barca azonnal magához ragadta a kezdeményezést, amely bár az első 10 percben helyzetekben nem mutatkozott meg, a már-már nyomasztó mezőnyfölényben annál inkább. Az első igazán komoly lehetőségüket viszont azonnal gólra váltották a katalánok:

Messi ívelt a hosszún érkező Suárezhez, aki fejjel a középen érkező Coutinhóhoz próbált továbbítani, a labda azonban Luke Shaw válláról a saját kapujába pattant.

Bár az olasz játékvezetői csapat videón visszanézte az esetet, nem volt les, így a VAR-tecnika is megerősítette a Barcelona vezetését.

Az első félidőben egyértelműen jobb volt a Barca, megérdemelten szerzett vezetést Forrás: AFP/Oli Scarff

A találat után még magabiztosabban passzolgattak a vendégek, a 30. perc környékén aztán felpörögtek az események. Előbb Smalling taglózta le Messit egy labdaszerzés után a félpályánál, ám lendületből hátracsapva arcba is ütötte az argentint, akinek orra és szemhéja is felrebedt, ápolni kellett.

Néhány pillanattal később McTominay esett el a már sárga lapos Piqué mellett a tizenhatoson belül, és bár úgy tűnt, volt kontakt a két játékos között, sem Gianluca Rocchi, sem a videobíró nem látott büntetőt.

A félidő végén De Gea kellett, hogy ne kerüljön még nagyobb bajba az MU, a spanyol óriási bravúrral hárította Coutinho kapáslövését. A legnagyobb hazai helyzetre a 40. percig kellett várni, ekkor Rashford ívelt középre, a hosszúoldalon pedig Dalot teljesen üresen érkezett, de rosszul találta el a labdát, így kimaradt a lehetőség.

A második játékrészt a hazaiak kezdték jobban, különösen Rashford volt elemében, akit előbb Piqué szerelt kulcspillanatban, majd egy Ter Stegen által éppen hozzá ütött labdát próbált kapásból a kapuba lőni, sikertelenül. Szép lassan a Barca is kezdett magához térni, hosszú percek passzolgatása után Semedo ugratta ki Suárezt,

az uruguayi azonban az oldalhálóba lőtt, majd Jordi Alba löketét kellett védenie De Geának.

Solskjaer cserékkel próbálta frissíteni csapatát, Martial és Lingard érkezett Lukaku és Dalot helyére, a Barca azonban eldugta a labdát, így alig volt lehetősége támadást építeni a hazai csapatnak. Az utolsó negyedóra gyakorlatilag eseménytelenül zajlott,

idegenbeli győzelmével a Barcelona nagy lépést tett az elődöntőbe jutás felé.

Ajax–Juventus

A találkozó legnagyobb kérdése az volt, hogy a torinóak klasszisa, a válogatott szünetben megsérülő Cristiano Ronaldo bevethető lesz-e a párharc első meccsén.

Megnyugodhattak az olasz szurkolók, a portugál ott volt a kezdőben,

így is volt azonban egy nagy hiányzója a vendégeknek, a védelem oszlopos tagja, Giorgio Chiellini nem tudta vállalni a mérkőzést. Amelyet ennek ellenére a Juve kezdett jobban, a 2. percben Bernardeschi iramodott meg az Ajax kapuja felé, majd 20 méterről ballal milliméterekkel lőtt a jobb felső sarok fölé. Sokáig a hazai válasz sem váratott magára, egy szép kényszerítőzés után Hakim Ziyech célozta meg 17 méterről a jobb alsó sarkot, a labda itt is csak néhány centivel kerülte el a kapufát. A marokkói nem sokkal később már Szczesny reflexeit is próbára tette, a lengyel kapus azonban hárította az újabb bombát.

Cristiano Ronaldo természetesen góllal tért vissza sérüléséből Forrás: AFP/John Thys

Donny van de Beek lövése is épphogy fölé ment,

az Ajax tehát ugyanazt a bátor játékot vállalta fel a Juventus ellen is, amit a nyolcaddöntőben a Real Madrid ellen mutatott.

Ennek ellenére a félidő vége a vendégeké volt, előbb Ronaldo fejelt vissza a középen érkező Bernardeschinek, az olasz támadó egy pattanás után, kilenc méterről lőtt, azonban De Ligt blokkolt, így a labda néhány centivel mellé ment. A 45. percben viszont már senki és semmi nem mentette meg az amszterdamiakat a góltól: Joao Cancelo futott el a jobb szélen, majd középre tekert, ahol

Ronaldo menetrendszerűen érkezett, és egy gyönyörű csukafejessel megszerezte a vezetést csapatának.

Ami az Ajaxnak nem sikerült 45 percen keresztül az első félidőben, az 30 másodperc alatt összejött a másodikban: Neres szerzett labdát a határozatlan Cancelo mellett a félpályánál, majd óriási sprintet és szlalomot kivágva

beverekedte magát a 16-oson belülre, ahonnan gyönyörű gólt tekert Szczesny kapujába.

Az egyenlítés után óvatosabbá váltak a csapatok. Egy szabadrúgás után a Juve visszavehette volna a vezetést, Ronaldo azonban épphogy lemaradt Bernardeschi élesen középre lőtt labdájáról. Az utolsó negyedórában az Ajax megpróbálta mozgósítani erőtartalékait, a

82. percben a frissen beállt Jurgen Ekkelenkamp kerül ziccerbe Tadic sarkazása után, a 19 éves támadó 8 mérterről leadott lövését azonban Szczesny vetődve hárította.

A kitámadó amszterdamiaknak viszont hátul is figyelniük kellett, és a szerencsére is szükségük volt, Douglas Costa ugyanis megállíthatatlanul robogott el a baloldalon, lövése azonban a kapufán csattant. Az 1-1-es végeredmény inkább a Juventusnak kedvez, de az Ajax is bizakodhat a torinói meccs előtt, hiszen maradt esélye a továbbjutásra.

A visszavágókat jövő héten kedden, április 16-án rendezik.