Április végén egy hétig minden a champagne-ról szól majd

Celebration and holiday theme. Champagne splashes on black background champagne splash bottle black popping gold spray fizz liquid alcohol alcoholic background beverage bubbles celebration cork drink drop event exploding explosion motion party splashing t
Champagne
Vágólapra másolva!
Húsvét hétfőn egy igazi frissítő újdonság veszi kezdetét, a borimádók legnagyobb örömére. Az italvilág Ferrarija, a champagne mutatkozik be többféle formában az elegancia, a luxus és a kuriózumok kedvelőinek – mert a champagne ma már igazi életérzés.
Vágólapra másolva!

A királyok és hercegek borának is nevezett champagne-t szerencsére egyre többször bontjuk meg mi magyarok is, nem csak akkor, amikor valamit ünneplünk – és pláne nem csak szilveszterkor. A buborékos ital népszerűsége évről évre nő, egy olyan példát állítva a szakma elé, amit az egész világ próbál lemásolni, több-kevesebb sikerrel.

Egy ital, amit most ön is megkóstolhat

Április 22-28. között minden a champagne körül forog a Winelovers és Borkollégium csapatánál. A két vadonatúj, szuperprémium Winelovers-kóstoló mellett kedvezményes champagne-vásárlási lehetőséget biztosítanak a webshopban, míg a Borkollégium vadonatúj, 8 alkalmas mesterszintű champagne-tanfolyamára is kedvezőbb árakon iratkozhatnak be az érdeklődők. És ha még több ismeretre szomjaznának a champagne-kedvelők, a Borászportál Bormagazin szórakoztató kvízcunamival készül erre a hétre.

Champagne Forrás: Getty Images/iStockphoto/Nikolay N. Antonov

Az április 25-i Winelovers Champagne Kóstolón összesen 46 champagne kóstolására lesz lehetőség az ötcsillagos InterContinental Budapestben. A legdrágább tétel a Krug Vintage 2004 lesz, de biztosan kibontják például a Cristal Brut 2008, a Piper-Heidsieck Rare Millésime 2002 vagy a Taittinger Comtes de Champagne Rose 2006 tételét is.

Az igazi champagne-fanatikusok pedig két mesterkurzuson (Prestige Cuvée és Rosé Champagne) mélyülhetnek el a csillogó ital rejtelmeiben, mégpedig Márkus György, a világszerte elismert Champagne-szakértő segítségével.

Az április 26-i Winelovers Vintage Champagne Dinner eseményre szintén a csodálatos dunai panorámával rendelkező luxushotel egy lakosztályában kerül sor. Ezen a különleges champagne-vacsorán 6 mesterfogás és 7 évjáratos champagne találkozására kerül sor, a mennyei fogásokat Gullner Gergő, az InterContinental Budapest sztárséfje álmodta meg, kifejezetten a pezsgősorral harmóniában. Ha ez mind nem lenne elég, a kóstolt italokról is kaphatunk bővebb tájékoztatást, mégpedig egy hazai pezsgőszakértő segítségével.

Márkus György, világhírű Champagne-szakértő Forrás: www.fotobp.hu/Pappjozsef

A 8 alkalmas, összesen 32 órás Borkollégium Champagne Master tanfolyamon csupa olyan témát érintenek, ami által a pezsgőrajongók a legmagasabb szintű tudásra tesznek szert. A Champagne Week keretében csak ezen a héten 10% kedvezménnyel iratkozhatnak be a kurzusokra.

A Winelovers Webshopban csak ezen a héten 10% kedvezménnyel vásárolhatják meg a prémiumitalokat ingyenes szállítással, 20.000 Ft felett pedig ajándékokkal.

Egy ital, ami a termőhely nevét viseli

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, itt a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

Egy ital, amely nélkül nincs Forma-1 sem

A 34 ezer hektáros borvidéken évi 320 millió üveg champagne születik, amihez az évszázados tradíciók értelmében kizárólag chardonnay, pinot meunier és pinot noir szőlőket használhatnak. Míg korábban az első két szőlőfajta uralkodott a házasításokban, az utóbbi években inkább az elegánsabb, komplexebb bort adó pinot noir került előtérbe, mivel egyre több champagne-ház törekszik a kimagasló minőségre a mennyiséggel szemben. Mellesleg a Forma-1-es versenyeken kizárólag magnum palackos (1,5 literes) champagne-ok pukkanhatnak a győzelmet méltató pezsgőlocsoláskor, korábban például a Mumm, ma már a Carbon pezsgőház által támogatva.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel pezsgőbontása a 2018-as Orosz Nagydíjon Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

Egy ital, amit illik ismerni

A pezsgő alapbora tehát lehet házasítás, illetve készülhet kizárólag chardonnay-ből (Blanc de Blancs), illetve a fenti kékszőlő egyikéből is (Blanc de Noir). Emellett megkülönböztetjük a Vintage, azaz évjáratos, és a Non-vintage, azaz évjárat nélküli tételeket is: a főborász a champagne-ház döntése alapján tehát hangsúlyozhatja, vagy a ház stílusát bemutatandó inkább háttérbe szoríthatja az adott évjárat okozta hatásokat a pezsgőben. Emellett további kétbetűs kódok is fellelhetők a champagne-ok címkéin, amiket korábban itt már bemutattunk.

A pezsgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az elképesztően összetett és végtelenül precíz folyamatoknak köszönhetően nem véletlen, hogy az úgynevezett tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak.

Koccintás champagne-nyal Forrás: Origo

Egy ital, amelyhez minden illik

A champagne egy igazi jolly joker a gasztronómiában, hiszen az aperitiftől kezdve egy komplett menüsoron át tud méltó társa lenni bármely fogásnak, az osztrigától a szarvashúsig. Ezért sem véletlen, hogy ma már számos borvacsora épül a pezsgők változatossága köré, hiszen hatalmas mozgásterünk van. Korábban a Moet & Chandon pincemestere, Benoit Gouez árulta el, hogy ha vagány párosításokra vágyunk, akkor a sóssággal érdemes játszanunk – és nem várt, izgalmas eredmények születhetnek. A pezsgő emellett textúrát is kíván, tehát az az étel, amelyben a ropogósság dominál, biztosan illeni fog a pezsgéshez.

Ráadás: egy kis champagne-történelem

Sokan Dom Pérignont tartják a tradicionális pezsgőkészítés feltalálójának, és bár valóban sokat tett a módszer kialakítása érdekében, nem egyedül övé a dicsőség. A bencés szerzetes ugyanis a 17. század végén fejtette ki a borkultúra szempontjából gyümölcsöző tevékenységét, miközben a délnyugat-francia Limoux-ban azonban már 1531 óta készítenek második erjesztéstől buborékokkal gazdagított borokat. Mindazonáltal nem vitathatóak el érdemei például az alapborok házasítása, a préselés finomítása és a palackozás terén. Mindemellett meg kell emlékeznünk Madame Clicquot érdemeiről is, akit a rázóállvány feltalálása mellett az első évjáratos és rozé champagne megalkotásáért is tisztelhetünk.