Vágólapra másolva!
Néhány nappal 79. születésnapja után elhunyt a Boston Celtics legendája, a 13-szoros NBA All-Star John Havlicek.

A 196 centi magas játékos az Ohio State Egyetemen egyszerre kosarazott és amerikaifocizott, és mindkettőben kiváló volt. 1962-ben az NFL-es Cleveland Browns és az NBA-s Boston Celtics is kiválasztotta őt az újoncbörzén. A Browns edzőtáborában azonban nem igazán számoltak a tehetséges elkapóval, ezért inkább a kosárlabdára és a Celticsre koncentrált, ami a lehető legjobb döntésnek bizonyult.

Első négy évében kivétel nélkül bajnok lett az első aranykorát élő Celticsszel, első szezonjában még együtt játszhatott a legendás irányítóval, Bob Cousyval, aki 1963-ban visszavonult. A Boston az ő befejezésével is az NBA domináns csapata maradt, köszönhetően a tizenegyszeres bajnok Bill Russellnek és a tízszeres győztes Sam Jonesnak, no meg Havliceknek. A „Hondo” becenévre hallgató játékos elképesztően sokoldalú volt, négy poszton is be lehetett vetni, emellett támadásban és védekezésben is a világ egyik legjobbjaként tartották számon.

A 17-es mezt senki nem hordhatja már a Celticsben Forrás: Celtics Blog

Pályafutásának legemlékezetesebb jelente 1965-ben történt. A keleti főcsoport döntőjének mindent eldöntő hetedik meccsén a Celtics öt másodperccel a vége előtt 110-109-re vezetett a Wilt Chamberlainnel felálló Philadelphia Sixers ellen. A Philly bedobással jöhetett a Boston palánkja alól, Hal Greer hozta játékba a labdát. Havlicek Chet Walkert őrizte, aki felé szállt a labda, Hondo pedig fantasztikus ösztöneire hagyatkozva felugrott a levegőbe, miközben fordult egyet, és a passzt odaütötte Sam Jones elé, aki megindult a másik gyűrű felé, és lepörgette az órát. Ezzel a Boston jutott a nagydöntőbe, ahol 4-1-es összesítéssel legyőzte a Los Angeles Lakerst.

1969-ig hét év alatt hat bajnoki címet nyert, aztán még kettőt 1974-ben és 1976-ban, előbbi évben a döntő legjobb játékosának is megválasztották. Pályafutását 26 395 alapszakaszban dobott ponttal fejezte be, ennél többet senki sem szerzett Celtics-mezben, még Larry Bird sem. A 17-es számot azonnal visszavonultatta a klub. Vitán felül a kosárlabda egyik legnagyobb egyénisége volt, aki minden szakíró szerint a liga történetének 20 legjobb játékosa közé tartozik.