Új aranyerőd épül az Egyesült Államokban

gold bar golden bars ingot ingots money metal wealth bank banking block blocks precious stack row deposit rich bullion finance financial economics stock exchange market brick bricks investment business treasure concept savings currency bullions commerce c
12074974 - macro view of rows of gold bars
Vágólapra másolva!
Még idén befejeződhet Texasban az új aranymegőrző létesítmény építése. A szövetségi állam saját beruházásban megvalósuló projekt eredeti célja az volt, hogy Texas hazaszállíthassa, és saját földjén őrizhesse aranytartalékát, melyet eddig New Yorkban óvtak. Egy nemrég meghozott döntés nyomán azonban az építés alatt álló, különleges biztonsági előírások szerint készülő létesítmény kereskedelmi jellegű szolgáltatásokat is kínál majd.
Vágólapra másolva!

Az "USA aranytartaléka" szóösszetétel kapcsán sokan a Kentucky állambeli katonai létesítmény, a Fort Knox aranybunkerére gondolnak, és nem alaptalanul. A különleges, erődszerű komplexumban tartották sokáig az amerikai aranykészlet nagyját, de egy időben a magyar Szent Koronát is ott őrizték, egészen 1978-as visszaadásáig (a magyar államiság egyik fontos jelképe a második világháború győztes szövetségeseihez került).

Ezzel a - nem túlzás - legendás hírű, hivatkozási alapnak számító bázissal versenyeznének Texasban, mégpedig úgy, hogy tárolókapacitásaikat lényegében bárki számára elérhetővé tennék.

A Texas Bullion Depository (TBP) nevű új aranybunker megépítésének előkészületeit Texas állam még 2013-ban kezdte meg, 2015-ben pedig kormányzói rendelkezés született arról.

Ha elkészül, az első, szövetségi állam felhúzta aranymegőrző lesz az USA-ban.

Ahogy a Mining.com arról beszámol, Texas nem is titkoltan a rivális Fort Knoxot hívja ezzel versenyre egy olyan, speciális szolgáltatási szektorban, ahol nem túlságosan nagy az indulók létszáma.

Az 1936-ban épült Fort Knox Forrás: AFP/Getty Images/Luke Sharrett

Ilyen, nem hétköznapi szolgáltatást nyújtó létesítményeket legfeljebb nagyobb amerikai városokban, illetve környékükön lehet találni.

A TBP azzal kíván versenyezni, hogy nem kizárólag aranyat, hanem más értékes fémeket (ezüstöt, ródiumot, platinát, palládiumot) is befogad tárolásra és őrzésre.

S természetesen ide, a Leander városánál megépülő erődbe kerülne a szövetségi állam saját készlete is, amelyet időközben New Yorkból Austinba költöztettek, és amelyet majd a létesítmény átadása után páncélozott teherjárművekkel fuvaroznak új megőrzőjükbe.

Az építés alatt álló aranyerőd nagyjából 100 milliárd dollár értékű, fizikailag megfogható arany befogadására képes.

További fémfajtákkal együtt, a teljes tárolókapacitása nagyjából 350 milliárd dollár értékű lesz, ami több, mint a Fort Knoxban most tárolt nemesfémek értéke.

Texas állam illetékesei azt közölték: a létesítményt a Lloydsnál biztosították, és ha megnyílik, Fort Knox mellett a legbiztonságosabb telephely lesz.

A szövetségi állam 1 milliárd dollár értékű aranyat készül majd itt őrizni.

A létesítmény látványterve Forrás: Wikimedia Commons

Glenn Hegar, aki Texas állam egyik pénzügyi és számviteli felügyelője a könyvvezetést ellenőrző hivatalnál, azt mondta, az aranytartalék hazavitele remek döntés volt az állam részéről, és Texasban több aranymegőrzőnek kellene épülnie, mivel a megfelelő színvonalú létesítmények a keleti partra koncentrálódnak.

- tette hozzá Hegar, aki kiemelte azt is, magas szintű védelmi intézkedések mentén képesek a létesítmény biztonságát felügyelni, és mind hosszú, mind rövid távú időszakra vállalnak megóvást.

Illusztráció Forrás: 123rf

Az aranybunkert a Lone Star Tangible Assets építi, és üzemelteti is majd. A vállalat nemesfémek tárolására és mozgatására szakosodott cég. Vezetője, Sean Forbes szerint a TBP különösen költséghatékony megoldást kínál a bányacégeknek, és a szolgáltatás része lehet az is, hogy lebonyolítsák a készletek páncélautókkal való szállítását. A cégvezető beszélt arról is, hogy a létesítmény képes biztonságban megőrizni az aranyat azok számára is, akik áremelkedésre spekulálva kivárnának az eladásokkal, a hozzáférést pedig több biztonsági szűrőn keresztül engedik csak meg az arra jogosultaknak.

Az új aranyerőd átadása 2019 végén várható.