Már jegyezhető az új lakossági állampapír

VARGA Mihály
Budapest, 2019. február 16. Varga Mihály pénzügyminiszter 2019. február 16-án a minisztériumban sajtótájékoztatót tart abból az alkalomból, hogy az S&P egy fokozattal "BBB/A-2"-re javította a hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság besorolását. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Hétfőtől már jegyezhető a magyar állampapír plusz (máp plusz), az új lakossági állampapír 5 éves futamidő alatt folyamatosan emelkedő magas hozamot kínál, az adómentes megtakarítási lehetőség átlátható és könnyen elérhető az érdeklődők számára, ráadásul a befektetett összegnek nincs alsó határa - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hozzátette, a termék könnyű elérhetőségét biztosítja, hogy a Magyar Államkincstár és a kereskedelmi bankok hálózata mellett a máp plusz értékesítésébe a Magyar Posta és a Fundamenta Lakáskassza Zrt. lakástakarék hálózata is bekapcsolódott.

Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette az új magyar lakossági állampapír indulását Forrás: MTI/Soós Lajos

A befektetés kiemelkedő hozamot kínál, ugyanis a kamat mértéke az első félévben 3,5 százalék, az első év végén 4 százalék, ezt követően pedig évente 0,5 százalékponttal emelkedik,

így az 5. év végére a kamatszint eléri a 6 százalékot.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a máp plusz után nem kell kamatadót fizetni, ahogy a 2019. június 1-je után kibocsátott állampapírok kamata után sem. Mindezek alapján öt év alatt kamatos kamattal és 1 millió forintos befektetéssel számolva a máp plusz állampapír több mint 270 ezer forintot hoz a befektetőnek.

Varga Mihály szólt arról is, hogy a termék rugalmas, a futamidő lejárta előtt is eladható,

a kamatforduló napjától számított öt munkanapon keresztül 100 százalékon, azaz veszteség nélkül visszaváltható az addig elért kamatokkal együtt (az év többi napján 99,75 százalékos árfolyamon váltható vissza). Azok számára is megéri ezt választani, akik csak rövid időszakban szeretnének megtakarítani.

A magyar állampapír plusz bevezetésével az egész ország jól jár, előnyös az emberek számára, ugyanakkor az államháztartás stabilitását is segíti - jelentette ki a tárcavezető.