Így vegye rá gyerekét a zöldségfogyasztásra

gyerek, gyermek, táplálkozás, zöldség,
Vágólapra másolva!
A gyermekekhez a játékosságon keresztül vezet az út. A legkisebbek számára bármi érdekes tud lenni, ami a nyelvükön szól hozzájuk. Ez a zöldség- és gyümölcsfogyasztás esetében is igaz. Sok szülő szembesül azzal, hogy gyermeke nem rajong sem a zöldségekért, sem a gyümölcsökért. Ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészség alapja, ezért már minél fiatalabb korban szükséges belecsempészni a gyermekek életébe.
Vágólapra másolva!

A hétvégén kezdetét vette a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe. A programsorozat szeretne változtatni azon a tényen, hogy hazánkban a kisgyermekes háztartások fogyasztják a legkevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt.

Már kicsi korban érdemes meghozni a gyermekek kedvét a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz Forrás: Shutterstock

Emellett az is elgondolkoztató, hogy mi magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk,

amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk.

A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is igazolja, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott. Szakértők szerint az egyik legkifizetődőbb módja, hogy a kedvezőtlen tendenciát megfordítsuk,

ha játékosan, már kicsi korban meghozzuk a gyermekek kedvét a zöldségekhez és a gyümölcsökhöz.

Görbicz Anita, a program idei egyik nagykövete, ötszörös Bajnokok Ligája-győztes elárulta, ő hogyan veszi rá kisfiát a zöldségfogyasztásra.

„Ha zöldséget vagy gyümölcsöt szeretnénk adni a kisfiunknak, azt leginkább kétféleképpen tudjuk megvalósítani. Az egyik a játékos út, ugyanis van egy dobókockánk, aminek van piros és zöld oldala is.

Elkezdünk játszani vele, és aki pirosat dob, az megeszik egy gyümölcsdarabot, aki zöldet dob, az egy zöldséget.

Ez a játékos módszer nálunk nagyon bevált, ugyanis ilyenkor általában megeszünk együtt jó pár adag gyümölcsöt és zöldséget.

Mindig van egy a kocsiban jól látható helyen, és amikor a kisfiam beül és meglátja, egyből odanyúl érte."