Elszálltak a luxusingatlan-árak Los Angelesben

Los Angeles, California, USA
Aerial view of los Angeles and city skyscrapers, California, USA
Vágólapra másolva!
Los Angeles ingatlanpiaca manapság komoly problémával néz szembe. Olyan sok több millió dollárba kerülő luxusházat kínálnak ugyanis eladásra, hogy ez már a fejlesztőknek és az ingatlancégeknek is fejfájást okoz.
Vágólapra másolva!

Los Angeles luxusingatlan túlkínálattól szenved, ami most már valódi problémát okoz a helyi piacon. A nagy felfutás 2014-2015 idején kezdődött, amikor több gigaüzletet is kötöttek, főleg a külföldi vásárlóknak köszönhetően. Ezt követően a fejlesztők belehúztak, és egyre több olyan ház épült meg, melynek piaci ára meghaladja a 20 millió dollárt – derül ki egy, a The Wall Street Journalban megjelent riportból.

A kínálat pedig még tovább bővül.

Jelenleg 50 darab extrém drága ingatlan van fejlesztés alatt a városban, melyek árai szinte elképzelhetetlenül magasan szárnyalhatnak.

A várakozások szerint az új ingatlanok piaci árai bárhol lehetnek majd a 35,5 és az 500 millió dollár közötti tartományban.

A luxusingatlanok miatt van bajban Los Angeles piaca Forrás: AFP/Chris Delmas

A különleges otthonok mögött elsősorban magánhitelezők és gazdag magánszemélyek állnak, miközben az ingatlancégek és a fejlesztők különböző speciális eszközökkel próbálnak vevőket találni a szabadon álló házaknak. Ezek közé tartoznak például a tematikus luxuspartik, melyek összeköthetik a vevőket az eladókkal.

Bár elsőre logikus lehetne, hogy senki nem kezd el több százmillió dolláros házakat felépíteni úgy, hogy kérdéses, lesz-e rá vevő, Los Angelesben mégis egyre inkább ez a helyzet. Bár az ingatlanvállalatok különleges marketingszakembereket is alkalmaznak, mégis időnként egészen elképesztő árengedményeket kell tenniük, mivel egyszerűen nem találnak vevőt.

Nemrég például egy 250 millió dollárért meghirdetett ingatlan esetében 100 millió dollárt kellett engedni az indulóárból, hogy elkeljen a ház.

Ez a probléma pedig nem kizárólag Los Angelest érinti. New Yorkban szintén panaszkodnak a piaci szereplők, hogy a penthouse luxusingatlanok sokszor hónapokig, vagy akár évekig is állnak a piacon, mire – hatalmas árengedmények mellett – végre elkelnek. Manhattanben például a legalább 4 millió dollárba kerülő luxusingatlanok több mint fele csupán kedvezményes áron tudott gazdára találni 2018 első öt hónapjában.