Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem várt helyről torpedózták meg az európai fociszuperliga ötletét

Juventus v Atalanta BC - Serie A Juventus Juventus FC Turin Torino Serie A Calcio Soccer Italy Calciatore SPORT Italia person MAN FOOTBALL clothing human face MATCH Atalanta BC Allianz Stadium serie Giuseppe Cottini NurPhoto Andrea Agnelli
Andrea Agnelli during the serie A match between Juventus FC and Atalanta BC at Allianz Stadium on May 19, 2019 in Turin, Italy. (Photo by Giuseppe Cottini/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Két európai topliga, a német Bundesliga és az angol Premier League is nemet mond a Junvetus elnöke, Andrea Agnelli által elővezetett, a topcsapatok egy zárt klubját létrehozni szándékozó európai szuperliga tervére.

Andrea Agnelli, az Európai Klubok Szövetsége (ECA) elnökének tervei szerint 2024-től egy csúcsbajnokság váltaná fel az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által szervezett Bajnokok Ligáját, amelynek 16 túlynomórészt állandó tagja lenne, de ki is lehet esni, és be is lehet kerülni az elitbe. Ezt az ötletet továbbfinomítva nyújtotta be aztán az UEFA-nak, ebben már az szerepelt, hogy 32 csapat lenne az új sorozatban,

nyolc darab négyes csoport helyett azonban négy darab nyolc csapatos csoport lenne,

így a csoportkörben hat meccs helyett mindenki 14 találkozót vívna meg.

Andrea Agnellinek újra kell gombolnia a kabátot Forrás: NurPhoto/Giuseppe Cottini/NurPhoto/Giuseppe Cottini

A nagy nemzetközi igénybevétel mellett Agnelli nem kertelt: az új sorozatban résztvevő csapatok a nemzeti bajnokságaikban U21-es és U23-as játékosokkal helyettesíthetnék fáradt sztárjaikat.

A FIFA szerdai kongresszusán azonban Reinhard Rauball, a Borussia Dortmund elnöke, egyben a Bundesliga alelnöke kijelentette, a német szervezet nem támogatja a szuperliga ötletét, mert az "tönkretenné a nemzeti bajnokságokat". Ettől függetlenül szerinte sem elképzelhetetlen a Bajnokok Ligája formátumának felfrissítését 2024 után.

Hasonlóan gondolkodik David Gill is, márpedig a német és az angol liga nélkül aligha születhet megegyezés" – tette hozzá Rauball, utalva az FA elnökeként az UEFA végrehajtó bizottságában is helyet foglaló angol kollégájára utalva. Majd azzal folytatta okfejtését, hogy az Agnelli által vázolt elképzelés "tipikusan amerikai modell, egy zárt üzlet".

"Az európai országokban egy tradícionális futballpiramis épült fel. A német bajnokságnak 42 ezres átlagnézőszáma, például a legmagasabb egész Európában, amit hosszú éveken át, lépésről lépésre értünk el. Márpedig ezt nem szeretnénk egyetlen döntéssel lerombolni.

Tiszteljük a hagyományainkat, és a jövőben is ezekre szeretnénk építeni."

Reinhard Rauball és a Dortmund nyerne az új BL-lel, de nekik fontosabb, hogy ne sérüljön a Bundesliga Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A német-angol hadállásokat erősíti, hogy az UEFA is messzemenően elégedett a BL jelenlegi állapotával. Mint azzal Alekszandr Ceferin, a szervezet elnöke büszkén ismertette, hogy nem kevesebb mint 900 ezer jegyigénylés futott be az UEFA-hoz a múlt hét szombati BL-döntőre, amit a 68 ezres madridi Wanda Metropolitanóban rendeztek. Ugyanakkor több kritika is érte az UEFA-t, amiért az idei szezontól a négy top bajnokság (angol, német, olasz, spanyol) első négy helyezettje már automatikusan a főtáblán találja magát, míg az az Ajax, amelyik most bejutott az elődöntőbe, selejtezőre kényszerül.

Az ECA képviselői – köztük a magyar bajnok, Ferencváros ügyvezetője, Orosz Pál – csütörtökön vagy pénteken Máltán találkoznak, hogy megbeszéljék tervük fogadtatását, illetve a további lépéseket.

"Mindenki higgadjon le és fókuszáljunk a problémára – vette elő vezetői énjét Rauball. – Beszéljünk a dologról, és hátha megszületik a megoldás. De fontos, hogy lépésről-lépésre haladjunk."

Mindent egy helyen az Eb-ről