AlmaZöld konferenciával és díjátadóval zárult az idei Fenntarthatósági Témahét

almazöld konferencia
A díjátadó gála is jól tükrözte a programsorozat gazdagságát, közel 100 diák térhetett haza díjjal és ajándékkal.
Vágólapra másolva!
Több mint 150 diák és pedagógus részvételével megrendezett AlmaZöld konferencia zárta az idei Fenntarthatósági Témahét programsorozatot. A rendezvény a Dunán, a Rákóczi konferencia hajón került megrendezésre. Az idei Témahét kiemelt témái a víz és a közlekedés voltak, így igazán találó volt a helyszínválasztás. Az eseményen a Témahetet támogató szervezetek képviselői tartottak izgalmas, interaktív előadásokat. A Témahét pályázatain nyertes diákok pedig átvehették értékes díjaikat, az ebéd alatt Lui, a világrekorder bűvész varázsolta el a hallgatóságot, majd Budapest csodálatos látványát élvezhették a diákok, tanárok egy dunai városnézés keretében.
Vágólapra másolva!

A Fenntarthatósági Témahét a köznevelésben negyedik éve megrendezésre kerülő legnagyobb fenntarthatósági program, több mint 1500 iskola 350 ezer diákjának aktív részvételével.

A Témahét fővédnöke, aktív szereplője és támogatója Áder János köztársasági elnök, de az eseményt számos minisztérium, kiemelt szakmai szervezet, egyetem, nagyvállalat és civil szervezet támogatja.

Forrás: Origo

A Témahét szervezését az EMMI megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. végzi a kezdetektől. A programsorozat gazdája az EMMI Oktatási Államtitkársága, támogatja az ITM Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és nagyvállalatok,úgy mint a MÁV, BKV, RailCargo Hungaria, szakmai partnerei között található számos szervezet mellett a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács és az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete.

Forrás: Zsolt Kudar

Az AlmaZöld konferencián Matolcsy Miklós ügyvezető, a programsorozat szervezője elmondta, hogy az idei Témahét minden szempontból rekordokat döntött.

Mind a résztvevő iskolák, diákok száma, mind a kiegészítő programok sokfélesége, a programsorozatba bevont szervezetek száma és aktivitása minden eddigit felülmúlt.

Forrás: Zsolt Kudar/Zsolt Kudar

A díjátadó gála is jól tükrözte a programsorozat gazdagságát,

közel 100 diák térhetett haza díjjal és ajándékkal.

A Témahét tanulságait összefoglaló kérdőívet több mint ezer pedagógus töltötte ki, az ügyvezető szerint ebben a tükörben a programmal kapcsolatban minden eddiginél elégedettebb tanárokat és diákokat láthatunk.

Forrás: Zsolt Kudar

A konferencián Krakkó Ákos a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítván kommunikációs igazgatója egy kötetlen, interaktív előadás keretében személyes példáján keresztül mutatta be a fenntarthatóság hétköznapi dimenzióit, többek közt a hazai idény gyümölcsök fogyasztásán keresztül, hangsúlyozva, hogy a reális célok kitűzése milyen fontos az eredményes fellépésért. Pálmai Maja a Fészek Waldorf Iskola, 12. évfolyamos tanulója a diákok nézőpontjából hasonló gondolatokat fogalmazott meg, személyes példáját állítva a hallgatóság elé.

Forrás: Origo

Lénárt Zoltán a MÁV Zrt. környezetvédelmi szakértője a vasúti közlekedés történeti áttekintése mellett felvillantotta a technikailag is nagyon izgalmas jövő képét, a diákok számos kérdéssel jutalmazták az előadását. A konferencia többi előadója is, köztük Bakó Botond a Herman Ottó Intézettől, Oletics Zoltán a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.(Mi6) képviseletében vagy Bernáth Julianna oktatási igazgatóhelyettes a Pénziránytű Alapítványtól a diákok nyelvén, izgalmas témákat feldolgozva, interaktív, játékos előadásokat tartottak.

A díjátadó gála is jól tükrözte a programsorozat gazdagságát, közel 100 diák térhetett haza díjjal és ajándékkal. Forrás: Zsolt Kudar

A Fenntarthatósági Témahét egyedülállósága abban rejlik, hogy köznevelési programként képes kilépni az iskola falain kívülre, a fenntarthatóság nagyon összetett kérdését tematikus blokkokban feldolgozva játékosan, rengeteg aktivitással, pályázattal színesítve bevonni a diákokat.

A fenntarthatóságban érintett meghatározó kormányzati, állami, civil, tudományos és szakmai szervezetek, nagyvállalatok megszólításával és aktív szerepvállalásával a fenntarthatóság kérdéseit bejuttatja az iskolák falai közé, a diákoknak lehetőséget biztosít a fenntarthatóságért tett lépések megtapasztalására a valós élet valós körülményei között, illetve a stratégiai médiatámogatók segítségével a széles közvéleményt bevonja és tájékoztatja a folyamatról.