Hidvéghi: Sem Weberből, sem Timmermansból nem kérünk

Frans Timmermans, Manfred Weber
Vágólapra másolva!
Nekünk a magyar emberek és a bevándorlás megállítása a fontos, ehhez keresünk szövetségeseket és pozíciókat az új EP-ben – minderről Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt az Origónak. Szólt arról is, hogy továbbra sem támogatják sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans bizottsági elnöki ambícióit. Közölte, a magyar ellenzék ismét a bevándorláspárti oldalra állt.
Vágólapra másolva!

Önt most választották meg elsőként EP-képviselőnek, milyen politikát képvisel majd a parlamentben a többi 12 fideszes és kereszténydemokrata politikussal együtt?

Az EP-választáson rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk. A Fidesz-KDNP megválasztott európai képviselői nagyon erős felhatalmazást kaptak arra, hogy a magyar emberek akaratát képviseljék az Európai Parlamentben. A magyar emberek arra hatalmaztak fel minket, hogy küzdjünk a bevándorlás megállításáért, a nemzetek Európájáért és a keresztény kultúra megvédéséért. Ezt fogjuk tenni az új EP-ben.

A bevándorlás és a keresztény kultúra védelmében nem tudunk és nem is akarunk engedni. Nekünk a magyar emberek és a bevándorlás megállítása a fontos, ehhez keresünk szövetségeseket és pozíciókat az új EP-ben a most zajló tárgyalásokon.

Jelenleg akkor még a Néppártnak a tagjai?

A Fidesz az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának teljes jogú tagja, ennek megfelelően, bármilyen tisztségre élhet a jelölés jogával. A Fidesz EPP-frakcióbeli tagságának felfüggesztésével kapcsolatban álhírek jelentek meg, a felfüggesztés intézménye nem is szerepel az EPP-frakció szabályzatában.

Milyen pozíciót céloz meg a Fidesz? Néppárti frakció alelnöke vagy egyéb?

Számunkra ez a cél, ezért nem állítottunk jelöltet az EPP-frakció alelnöki tisztségére.

Hidvéghi Balázs: Olyan európai vezetőket akarunk látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Támogatják-e, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető legyen?

Az Európai Bizottság elnöki posztjára nem támogatjuk Webert, ahogy elmondtuk, ő többször megsértette a magyarokat. A Néppárt frakcióvezetőjének megválasztása azonban egy automatizmus, mert a legnagyobb néppárti delegáció jelöltje tölti be automatikusan, ha igényt tart rá. Ennek értelmében a legtöbb képviselővel rendelkező német delegáció adja a frakcióvezetőt, az ő jelöltjük Weber. Ezt az automatizmust mi elfogadjuk, de Weber európai bizottsági elnöki jelölését továbbra sem támogatjuk.

Mégis, akkor milyen bizottsági elnökben gondolkoznak?

A magyarok világosan kimondták, hogy Brüsszelben változást szeretnének. Olyan európai vezetőket akarnak látni, akik nem szervezni, hanem megállítani akarják a bevándorlást. Ezért sem Weber, sem Timmermans európai bizottsági elnöki jelöltségét nem támogatjuk.

Csak olyan bizottságielnök-jelöltet tudunk majd elfogadni és támogatni, aki meg akarja állítani a migrációt, meg akarja védeni Európát, tiszteletben tartja a nemzetállamokat, és nem alkalmaz kettős mércét.

Hogyan kezdett a munkához az ellenzék Brüsszelben?

A brüsszeli folyosókon már az első napokban az is világossá vált, hogy az EP-mandátumot szerzett ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP), az EP bevándorláspárti erőihez csatlakoznak. Gyurcsányné, Gyurcsány, a szocialisták és a momentumosok első útja is a bevándorláspárti szövetségeseikhez vezetett: a DK és az MSZP az európai szocialistákkal, a Momentum a liberális ALDE-val borul össze. Ezek célja, hogy migránsokkal telepítsék be Európát.