A cégek is tudnak majd állami támogatással munkásszállót építeni

Zalaegerszeg, 2019. május 13. A 180 férőhelyes zalaegerszegi munkáshotel az avatás napján, 2019. május 13-án. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A gazdaságvédelmi akcióterv több pontja is hozzájárul a foglalkoztatás további bővüléséhez, hiszen csökkennek a munkáltatót terhelő adók, de ezen túl, a vállalkozásoknak is lehetőségük van állami támogatással munkásszállókat építeni.
Vágólapra másolva!

Ezt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára mondta annak kapcsán, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke júliustól két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken. A kormány ezzel az intézkedésével idén 144 milliárd forintot, jövőre pedig további 156 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál. Az államtitkár szerint a munkaadók a többletforrásokat a bérek emelésére és fejlesztések finanszírozására fordítják.

A munkásszállók építésére szolgáló támogatás feltételei között az államtitkár megemlítette, hogy

10 éves üzemeltetési időszakot kell vállalnia a munkásszállót építtető cégnek, illetve kötelezettséget kell vállalnia meghatározott számú álláskereső foglalkoztatására is.

Ezen felül vállalniuk kell, hogy a beruházás tárgyát képező munkásszállás férőhelyeinek legalább 15 százalékát más munkaadókkal is megosztják, vagyis más cégek alkalmazottai számára is megnyitják a lehetőségek munkavállalóik elhelyezéséhez.

Az idei évtől a magáncégek is pályázhatnak majd a munkásszállók építésére vonatkozó állami támogatásra Forrás: MTI/Varga György

A munkásszállások építéséhez elsőként az önkormányzatok, illetve az önkormányzati társulások igényelhettek támogatást. Az első két lezárult pályázat eredményeként 11 helyszínen létesült munkásszállás, csaknem 3 milliárd forint állami támogatással. A legújabb pályázatban az önkormányzatok és társulásaik mellett már a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok számára is lehetőséget adtak a munkásszállások létesítéséhez szükséges támogatás igénybevételére.

Az idén május 15-én lezárult pályázatban 18 szervezet mintegy 2600 férőhely kialakításához 8,4 milliárd forint összegű támogatást igényelt.

A 13+1 pontos gazdaságvédelmi akcióterv részeként a munkásszállók építésére szolgáló állami támogatást 2019 őszétől a magáncégekre is kiterjesztik.