Karácsony Gergely már a programismertetőjén is Kálmán Olgát és a Momentumot szidja

Vágólapra másolva!
Új szintre érkezett az ellenzéki roncsderbi: Karácsony Gergely Budapest-programjának hétfői ismertetőjén is újdonsült ellenfeleit, Kálmán Olga bukott tévést és a Momentum nevű viccpártot szidta. „Az Olgáról nem sugárzik, hogy nagyon fel lenne készülve” – mondta „félve” a városvezető, miután kifejtette, hogy csupán öt tagja van a Momentumnak a XIV. kerületben. Ahogy megírtuk, ez visszafelé is igaz: egy szimpla közvélemény-kutatói mérés miatt kezdte el hitelteleníteni Karácsonyt a DK vezérkarának egy része. Közel tíz nap van hátra az előválasztásból, felmerül a kérdés: mi jöhet még ezek után? 
Vágólapra másolva!

Hétfőn balliberális újságíróknak tartott háttérbeszélgetést Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, ahol ismertette Budapest-programját. Az Azonnali tudósításából az tűnik ki, hogy a zuglói városvezetőben közel sem múlt el nyomtalanul a Gyurcsány Ferenc-féle hátraarc, hiszen a programpontok sorolásán túl feltűnően sok gondolatot szentelt riválisaira.

– szúrt oda először a DK-s Kálmán Olgának és a momentumos Kerpel-Fronius Gábornak, akik valóban csak a májusi európai parlamenti választást követően bukkantak fel a láthatáron, felbontva a korábbi, négypárti ellenzéki megállapodást Karácsony támogatásáról. A politikus arról is beszélt, hogy nincs tudomása arról, hogy Gyurcsány Ferenc felbontaná az eddigi kerületi megállapodásokat, ugyanakkor hozzátette, szerinte ezeken jó sokat kell még csiszolni. Ez utóbbi félmondatából arra lehet következtetni, hogy az előválasztáson való győzelme esetén Karácsony szinte biztos, hogy változtatna az eddigi elosztáson. A Zuglóban alkalmatlanná vált polgármester szavaiból kiderült, szerinte stabilabb hátország van mögötte, mint ellenfelei mögött. Ezt egy olyan mondattal illusztrálta, amellyel egyszerre szállt bele a DK-ba és a Momentumba. „Amúgy nem szívesen mondok ilyet, de az EP-választásokon az a két párt szerepelt nagyon jól, amelyek gyakorlatilag Budapesten nem léteznek.

Zuglóban például nincs a Momentumnak öt embere

– tette hozzá a városrész polgármestere.

Látszatmosoly az előválasztáson induló balliberális politikusok között Forrás: Facebook

Már önmagában az eddigiek is szép teljesítménynek számítanak rivális szidalmazás kategóriában, azonban a java csak ezután érkezett Karácsonytól. A legsajátosabb mondata egyértelműen az volt, amikor Kálmán Olga előválasztási győzelme esetére azt vizionálta, hogy a szocialista szimpatizánsok nem lesznek olyan lelkesek a kampány további részében.

Ha Kálmán Olga nyerne, akkor az MSZP-ben nagy lenne a sértődés, nyilván támogatnák a győztest, de nem lennének olyan lelkesek a kampányban

– fogalmazott a csúcsformában lévő SZDSZ stílusában Karácsony. A 24 beszámolója szerint ez a mondat úgy hangzott el, hogy ha „Olga nyer, akkor a kampány nem úgy fog menni, ahogy mennie kellene”. Erősen kérdéses, melyik verzió a keményebb, az viszont biztos, hogy Karácsony búcsúzóul kitért még egyszer a DK jelöltjére.

– intézte intelmeit a bukott tévéshez.

Bár a jelöltek egymás támogatásáról többször is biztosították egymást, a verseny végéhez közeledve egyre többször kaptak nyilvánosságot a közöttük meglévő ellentétek, súrlódások. A múlt hét pénteken tartott vitán Karácsony Gergely és Kálmán Olga feszült egymásnak. Előbbu azt a kérdést tette fel a bukott műsorvezetőnek, vajon hogyan fog felkészülni erre a komoly posztra az, aki egy hónappal ezelőtt még nem is tudta, hogy főpolgármester akar lenni. Erre utóbbi úgy reagált, hogy nagyon díjazza, ha valaki egy éven belül kerületi polgármester, miniszterelnök és főpolgármester is akar lenni.