70 fokos hőség is lehet a versenykamion fülkéjében

Kiss Norbert és a röplabda-válogatott tagja is jól érezték magukat
Vágólapra másolva!
Kiss Norbert, kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző 2019-ben is az Origón vezetett blogjában számol be a versenyhétvégékkel kapcsolatos érdekességekről. Hazai versenye, a hungaroringi forduló előtt arról, milyen jelentősége van számára a magyarországi futamnak. 

Ahogyan minden versenyzőnek, úgy természetesen nekem is a hazai versenyem a legfontosabb az egész szezonban. Mindig különleges érzés a Hungaroringen versenyezni, főleg, mert

a kamion-Eb magyarországi fordulója mindig több, mint versenyhétvége, hiszen sokaknak ez igazi családi program.

Többektől is hallottam, hogy a mi mentrendünkhöz igazítják a hétvégéjüket, és úgy jönnek ki szurkolni, hogy a két futam közben amit csak lehet, kipróbálhassanak a gyerekek, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb elfoglaltságot a Kamion-Eb és Fesztiválon.

Pontosan emiatt hatalmas felelősség egy versenyzőnek a saját szurkolótábora előtt, hazai pályán versenyezni, hiszen mi mással lehetne meghálálni az évek óta töretlen bizalmukat és lelkesedésüket, mint jó eredménnyel. Természetes, hogy én is azon leszek, hogy legalább a dobogóra, de lehetőség szerint annak a tetejére állhassak fel, és ehhez meg is kaptam a szükséges löketet az évadnyitó misanói hétvégén.

Az ottani győzelem feltöltött kicsit, fenomenális volt így kezdeni az évet, mondhatom, hogy a lehető legjobbkor jött ez a siker. Egyrészt azért, mert kicsit visszaadta a hitemet,

meg abból a szempontból is jó, hogy így a mezőnyben a többiek is tisztában vannak vele, hogy velem igenis számolniuk kell. Ugyanakkor korai lenne és nem is szabad soha elbízni magunkat, mert nagyon az elején vagyunk a bajnokságnak, még csak a második hétvégére készülünk, ráadásul a misanói győzelemhez azért nagyban hozzájárult az eső, aminek a Hungaroringen is örülnék.

Az esős verseny ugyanis kiegyenlíti kicsit az erőviszonyokat, eltünteti a kamionok közötti technikai és erőbeli különbségeket, és jobban előtérbe helyezi a pilóta adottságait. Ha viszont nem lesz eső, hanem marad a kánikula, akkor készülnöm kell a fülkében várható, nagyjából 70 fokos forróságra is. Ilyenkor nem sok mindent tehetünk, legfeljebb annyit, hogy leengedett ablakkal megyünk. Ennek ugye a kamionversenyzésben aerodinamikai hátulütője nincsen, nem jelent nagy gondot, de a versenyzőt egy kicsit legalább hűti a menetszél.

Kiss Norbert a magyar női röplabda-válogatott tagjaival Forrás: Origo

Legalább olyan fontos tényező a kamion felkészítése, mint az időjárás. Ahogy arról már többször is írtunk, idén Kecskeméten szervizeljük és javítjuk a Tankpool24 mindkét kamionját, a misanói hétvége után azonban csak most pénteken teszteljük először a Mercedeseket, akkor derül majd ki, hogy hogyan működik a csomag, amin az elmúlt hetekben dolgoztunk.

A kamion mellett a saját felkészülésem is feszes volt: múlt héten a szintén Európa-bajnokságra készülő magyar női röplabda-válogatott tagjainak mutattam meg az autómat, ők pedig a röplabdával ismertettek meg egy picit alaposabban. A verseny hetében pedig szinte egymást érték a programok, az egyik ilyenen a Hungaroring melletti off-road pályán is kipróbálhattam a Mercedes legújabb AMG modelljeit.

Péntektől viszont már a Mercedes kamionomban tesztelem a technikát, a pályát és magamat is, és készülök a minél jobb eredményre. Köszönöm, ha kijöttök és szurkoltok nekem!