Vágólapra másolva!
Miután vasárnap kora délután a magyar női kosárlabda-válogatott fantasztikus játékkal legyőzte az Európa-bajnok francia együttest az Amszterdamban zajló 3x3-as vb elődöntőjében, a kora esti órákban Kínával a vb-címért csapott össze. Nem jött össze a bravúr, az ázsiai együttes 19-13-ra nyert, így a magyar csapat 2017 után ezúttal is a második helyen végzett, ám kiharcolta az olimpiai kvalifikációs tornán való indulás jogát.

A Theodorán Alexandra – Medgyessy Dóra – Goree Cyesha – Papp Klaudia összeállítású együttes a csoportmeccsek során már találkozott az ázsiai riválissal, akkor bántóan könnyedén, 21-10-re a kínaiak nyertek, volt tehát miért bosszút állnia Károlyi Andrea szövetségi kapitány alakulatának.

A szabályok

A 3x3-as kosárlabdában – amely új számként szerepel a 2020-as olimpia műsorán – tíz percig vagy 21 pontig tart a mérkőzés, amelyet egy palánkra vívnak a háromfős (egy cserelehetőséggel rendelkező) csapatok. Minden dobás egy pontot ér, kivéve a körgyűrűn kívüliek, amelyekért két pont jár. A hosszabbítás – rendes játékidős döntetlen esetén – két dobott pontig megy. A meccsenkénti egy időkérésnél csak a játékosok lehetnek jelen, a szövetségi kapitány nem.

Theodorán-Medgyessy-Goree hármassal kezdte a meccset a magyar csapat, de sajnos az első próbálkozások pontatlanra sikeredtek, Zhang gyors kosaraival majd Li duplájával 4-0-ra megléptek kínaiak. Wu ziccerével már öt volt a különbség, és mire végre Goree megtörte a gólcsendet, a rivális már 7 pontnál járt.

Zheng tarthatatlan volt a palánk alatt, Goree újabb kosara pedig csak a szépítésre volt elég (9-2). Papp Klaudia egy szép betörés végén tovább faragott a hátrányból, de Zhang azonnal válaszolt. Féltávnál Medgyessy vezérletével tovább csökkent a hátrány (10-5), kintről viszont nem voltunk hatékonyak, Zhang pedig minden testi erejét és fölényét kihasználta a rajta védekező magyar játékossal szemben és sorra dobta a kosarakat. Három perccel a vége előtt 13-8-ra vezetett Kína, Medgyessy szép kosara után pedig négy pontra feljött a magyar csapat, Li azonban gyorsan válaszolt. Goree távoli kísérlete lejött a gyűrűről, a lepattanó pedig az ázsiaiaké lett, Wu pedig egy duplával sajnos lezárta a lényegi kérdéseket.

A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott ezüstérmet nyert a hollandiai világbajnokságon Forrás: Origo

A hajrában még Li is elsüllyesztett egy kétpontost, Theodorán egypontossal, Medgyessy duplával felelt, a vége azonban 19-13 Kínának, így a magyar 3x3-as válogatott a 2017-es vb után ezúttal is ezüstérmet nyert.

A hollandiai világbajnokságon az első háromban végzett csapat indulhat az első olimpiai kvalifikációs tornán, a magyar női válogatott tehát biztosan ott lesz az eseményen.

Eredmények:
döntő:
Kína-Magyarország 19-13
a 3. helyért:
Franciaország-Ausztrália 21-9