Gyurcsány családtagok és barátok hátán térne vissza

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2019. június 19. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka, a párt elnöke felszólal a jövő évi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 19-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az európai parlamenti választások óta az egyik legszembetűnőbb fejlemény az ellenzéki oldalon Gyurcsány Ferenc előretörése, aki minden korábbinál erőteljesebben igyekszik átvenni a baloldal vezető szerepét. A kirajzolódó cél egyértelmű: megsemmisítő csapásokat mérni ellenzéki vetélytársaira, megalapozva ezzel későbbi visszatérését, és stratégiájával már most elért bizonyos részleges sikereket. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy mi a bukott miniszterelnök taktikájának a lényege, és melyek azok a területek, ahol már sikert könyvelhetett el a többi ellenzéki erő felett.
Vágólapra másolva!

Hiába telt el 10 év Gyurcsány Ferenc botrányos kormányzása óta, az akkor elszenvedett példátlan népszerűségvesztését azóta sem tudta helyrehozni: a volt miniszterelnök továbbra is az ország egyik legnépszerűtlenebb politikusa, személye a legtöbb választó szemében összeforrt a hazugság és a politikai felelőtlenség fogalmával. Természetesen maga a DK-vezér is érzékelte e problémát, a szétforgácsolódó és belharcokkal sújtott ellenzéki oldal letarolásában azonban meglátta a lehetőséget, így pusztán olyan stratégiát kellett találnia, amely továbbra is lehetővé teszi szélsőliberális vízióinak hangoztatását, ám a személyéhez kapcsolódó példátlan népszerűtlenség nélkül. A mesterterv főpróbája az európai parlamenti választások kampánya volt, melynek keretében Gyurcsány a saját feleségét, a baloldali érzelmű szavazók körében igen népszerű Dobrev Klárát helyezte előtérbe, míg ő maga taktikusan háttérbe húzódott, kevésbé mutatkozott.

Az elképzelés sikeresnek bizonyult, hiszen a DK jelentős csapást mért az MSZP-Párbeszéd szövetségre, sikeresen tudta megszólítani a szocialista tábor jelentős részét. A folyamat következő lépése pedig jelenleg is zajlik Budapesten:

meglovagolva a sikeres EP-választási szereplést, Gyurcsány Ferenc gondolkodás nélkül elárulta Karácsony Gergelyt,

hogy fókuszba állítsa régi szövetségesét a baloldali újságírók közül, Kálmán Olgát, aki nem mellesleg jóval kisebb mértékű elutasítottsággal rendelkezik, mint a volt miniszterelnök. Alapvetően két következtetést szűrhetünk le e történésekből.

Gyurcsány Ferenc a maga javára rendezi át a baloldali viszonyokat Forrás: MTI/Kovács Attila

Egyrészt Gyurcsány Ferenc látszólagos hátralépése és Dobrev Klára, valamint Kálmán Olga előtérbe helyezése egyáltalán nem járt politikai irányváltással: e két, régi-új szereplő pontosan ugyanazokat a gondolatokat hangoztatja, mint a bukott miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció ideológiája pedig továbbra is változatlan. Természetesen jogosan tehető fel a kérdés, hogy nem tekinthető-e a választópolgárok manipulálásának, átverésének, hogy egy párt pusztán személycserékkel, és nem a mondanivaló érdemi, minőségi megváltoztatásával kívánja a bázisát növelni?

Másfelől egyre határozottabban kijelenthető az elmúlt évek eseményei tükrében, hogy Gyurcsány Ferenc különböző összefogás-koncepciók keretében először ráerőlteti magát és pártját a többi ellenzéki erőre, majd a megfelelő pillanatban „trükkök százaival” elszívja e pártok szavazóit. Első lépésként egykori pártját, az MSZP-t igyekszik teljesen leradírozni a politikai térképről, a Századvég legfrissebb kutatása szerint pedig

éppen ott sikerült komoly ütést bevinnie egykori szövetségeseinek, ahol számukra a legjobban fáj: a 60 év feletti, illetve a nyugdíjas szavazók körében – mely választói csoportok korábban az MSZP törzsbázisának számítottak –

a Demokratikus Koalíció látványosan növelni tudta támogatottságát az utóbbi időszakban, míg a szocialista párt ezzel párhuzamosan marginalizálódott e választók körében. Kétségeink viszont ne legyenek, idővel a naiv és tapasztalatlan politikusokból álló Momentum is a DK-elnök csapdájában fog kikötni, hiszen általános tételként leszögezhető, hogy Gyurcsány Ferencnek nem a szövetséges politikai erők az igazán fontosak, hanem azok szavazói.

Ugyanakkor e fejleményektől függetlenül világosan látnunk kell, hogy a Demokratikus Koalíció – a többi ellenzéki erőhöz hasonlóan – továbbra is képtelen a bizonytalanokat megszólítani, csupán arra képes, hogy a baloldali erőviszonyokat a maga javára rendezze át. Az elmúlt években kirajzolódó kép tehát továbbra is változatlan: az ellenzék legfeljebb a saját tortája újraszeletelését tudja elérni, anélkül, hogy az össztársadalmi támogatottságuk változna.

Szerző: dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője