Búvárok római kori hajóroncsot fedeztek fel Ciprus partjainál

Ciprus
Az utóbbi években Ciprus partjai gazdag archeológiai lelőhelynek bizonyultak.
Vágólapra másolva!
Első ízben fedeztek fel egy teljesen érintetlen, rakománnyal teli római kori hajóroncsot Ciprus partjainál - közölte csütörtökön a földközi-tengeri szigetország régiségügyi minisztériuma.
Vágólapra másolva!

Római kori hajóroncsot találtak Ciprus partjainál

A szaktárca közleménye szerint a Ciprus délkeleti partjainál, a turisták körében népszerű Protarasz szomszédságában felfedezett roncsok között talált, hajdanán főleg bor és olaj tárolására használt amforák

nagy valószínűséggel a kalózairól hírhedt ókori tartomány, Kilikia, valamint a mai Szíria területéről származnak.

"Ez az első érintetlen római kori hajóroncs, amelyet felfedeztek Cipruson, és amelynek tanulmányozása várhatóan új információkkal fog szolgálni a térség és a Földközi-tenger keleti medencéjének többi római tartománya közti tengeri kereskedelem kiterjedtségéről és mértékéről" - írta a minisztérium.

Az utóbbi években Ciprus partjai gazdag archeológiai lelőhelynek bizonyultak. Forrás: https://phys.org/news/2019-06-cyprus-undisturbed-roman-shipwreck.html

A hullámsírt a Ciprusi Egyetem régészeti kutatócsoportjának önkéntes búvárai fedezték fel. A helyszín dokumentációjával és megóvásával kapcsolatos munkálatok már megkezdődtek. A roncs előzetes vizsgálatára hamarosan sor kerül.

A Ciprus körüli vizekben több jelentős régészeti felfedezés is született.

Az ország déli partjainál fekvő Mazotosz közelében tárták fel egy i. e. 4. század közepén elsüllyedt hajó roncsát, amelyet a régió egyik legjobb állapotban lévő régészeti kincseként tartanak számon.

(Forrás: MTI)