Sorban állnak a vásárlók ezekért a 100 éves lejáratú állampapírokért

euró, bankjegy
ILLUSTRATION - 500 Euro-notes, photographed in Berlin, Germany, 11 August 2016. PHOTO: JENS KALAENE/dpa
Vágólapra másolva!
Hihetetlenül sikeresek az Ausztria által kibocsátott ultrahosszú távú, 100 éves lejáratú állampapírok. A meghirdetett mennyiségnek a többszöröse is elkelt volna, pedig a lejárati idő kerek egy évszázad.
Vágólapra másolva!

Ausztria 100 éves kötvényeket értékesített a nyíltpiacon, amelyek iránt hatalmas volt az érdeklődés. Összesen egymilliárd euró értékben adtak el ilyen értékpapírokat, de ezt az összeget ötszörösen túljegyezték a befektetők. Pedig a hozam mindössze 1,171 százalék.

Eddig ez a világ legnagyobb összegű ultrahosszú lejáratú állampapír-kibocsátása.

A Financial Times cikke a tranzakcióval kapcsolatban aláhúzza, hogy Ausztria emellett további kötvénykibocsátást is végrehajtott: 3 milliárd euró értékben, mínusz 0,435 százalékpontos hozammal, ötéves állampapírokat is meghirdetett, amelyek iránt szintén óriási volt a kereslet, hiszen ezekre a termékekre 23 milliárd euró összegben érkezett jegyzés.
Egy elemző a kibocsátásokkal kapcsolatban kiemelte:

A szakértő mindemellett hangot adott meglepetésének: nem gondolta volna, hogy ennyire kapósak lehetnek ezek a kötvények. Bár hozzátette: tisztában kell lenni azzal, hogy a befektetők nem számítnak a kamatok emelkedésére.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Ezt a várakozást egyébként Mario Draghi, az EKB elnökének azon kijelentése is alátámasztja, amely szerint, ha a világgazdasági környezet romlása megköveteli, hajlandók az irányadó kamatráta további csökkentésére.

Ausztriában ugyanakkor nem ez volt az első az alkalom, hogy ultrahosszú távú kötvényeket bocsátottak volna ki.

Két évvel ezelőtt szintén óriási sikert hozott a 100 éves értékpapírok piacra dobása: akkor 3,5 milliárd euróért adtak el kötvényeket, 2,1 százalékos hozammal. 2016-ban pedig 70 éves lejáratú kötvényeket értékesítettek, 2 milliárd euró értékben, 1,052 százalékos hozam mellett.

Máshol is van hagyománya az ilyen ultrahosszú lejáratú értékpapírok kibocsátásának: Belgiumban és Írországban például - egy évvel megelőzve az osztrákokat -, 2016-ban hajtottak végre ilyen tranzakciókat.