A jövő a vallásközi párbeszédé

Vágólapra másolva!
Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője beszélt a világpolitika kritikus helyeiről a Heti Tv Pirkadat című műsorában.
Vágólapra másolva!

A politikus, mint a Külügyi Bizottság alelnöke elmondta, ma három fontos pont van, amit a világban látni kell, ezek egyike a Közel-Kelet, ahol a jövő a vallásközi párbeszédé. Amennyiben ez nem történik meg, akkor számos ottani vallási kisebbség eltűnik és felbomlik az a rendkívül kényes egyensúly, aminek éppen a huszonnegyedik órájában tartunk.

A harmadik pont, amivel szintén foglalkozni kell, a nyugat-balkáni integráció ügye, főleg annak a lelassulása, ami Észak-Macedóniát és Albániát érinti. A lelassulás ellenére a V4-es tagországok következetesen kiállnak a nyugat-balkáni integráció mellett.

Tudni kell azt, hogy az EU 2025-re tette azt a dátumot, amikor is Szerbia és Montenegró esetében reálisnak tartotta a csatlakozást. Ez azt is jelenti, hogy az Európai unió addig nem is akar új tagállamokat felvenni. Mindez Észak-Macedónia és Albánia esetében azért problematikus, mert jelenleg az albán belpolitika feszült, ott, ahol a lakosság hatvan százaléka szunnita muzulmán, ez Észak-Macedóniánál negyven százalék.

Arról nem is beszélve – tette hozzá a képviselő, hogy a Nyugat-Balkán az illegális migráció kapuja, de akár átengedője is lehet. Felidézte Albánia egykori védelmi miniszternőjének a gondolatait, aki elmondta, óriási veszélyt jelent, ha Albánia a reményt sem kapja meg.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.