30 éves rendező állítja színpadra a világhírű Wagner-operákat

Richard Wagner Festival in Bayreuth, Bayreuth Festspielhaus, Bayreuthi Ünnepi Játékok, 2019
A picture taken on July 25, 2019 in Bayreuth, southern Germany, shows the Bayreuth Festival Theatre (Richard-Wagner-Festspielhaus) dedicated to the performance of German composer Richard Wagner's stage works. - The theatre is the venue of the annual Bayreuth Festival. The 2019 edition starts with the performance of "Tannhaeuser". (Photo by Christof STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
30 éves fiatal osztrák rendező, Valentin Schwarz fogja színpadra állítani a Bayreuth-ban Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusát.
Vágólapra másolva!

Jövőre generációváltás lesz Bayreuthban: Richard Wagner négy operából álló Ring-ciklusát egy 30 éves fiatal osztrák rendező, Valentin Schwarz fogja színpadra állítani az ünnepi játékokon a szintén fiatal, Pietari Inkinen finn karmester vezényletével - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Katharina Wagner, az ünnepi játékok vezetője.

Az 1980-ban született finn karmester jelenleg a Saarbrückeni Német Rádió Filharmónia vezető karmestere, aki 2013-ban Melbourne-ben már sikeresen bemutatta A Nibelung gyűrűjé-t.

Pietari Inkinen Forrás: AFP/Yomiuri/Miho Ikeya

Az 1989-ben született Valentin Schwarz számos neves rendező, köztük Jossi Wieler, Armin Petras és Kirill Szerebrennyikov mellett dolgozott segédrendezőként. Weimarban színpadra vitte Bartók operáját, A kékszakállú herceg várá-t és Bizet Carmen-jét, Darmstadtban Verdi Álarcosbál-ját. Ami a fellépő művészeket illeti olyan nagyágyúk éneklik A walkür-ben a főbb szerepeket, mint Günther Groissböck (Wotan) és Klaus Florian Vogt (Siegmund).

Parsifal Bayreuthban, avagy terápia helyett diagnózis

ÓKOVÁCS SZERINT AZ OPERA 2/116 levélária Kedves Tatjána Néném! Húszévesen voltam a Zöld Dombon először, egy Alpok-Adria együttműködéses, szólistarügyekből csokorba szedett nemzetközi kamarakórus turnéján. (Hol volt még onnan a Phare-program is, oh, boldog előcsatlakozásos idők!) De júliust írtunk, ráadásul az elejét. Van valami képem valahol, ahogy a zárt Festspielhaus-főkapu kilincsét rángatom „viccesen".

Katharina Wagner, akinek jövőre lejáró szerződését meg fogják hosszabbítani, azt is bejelentette, hogy 2021-ben az ünnepi játékok történetében

először áll majd nő a karmesteri pulpitusra.

A bolygó hollandi című operát fogja vezényelni – mondta az igazgató, aki azonban nem fedte fel a karmester nevét. A csütörtökön megnyíló ünnepi játékokon megemlékeznek a 2010 márciusában meghalt Wolfgang Wagnerről, aki augusztus 30-án lenne 100 éves. Katharina Wagner édesapja, Richard Wagner unokája 2008-ig több mint 50 éven át volt az ünnepi játékok intendánsa.