Deportálnak Svájcból egy afrikai migránst, mert 10 év alatt sem tudott integrálódni

Vágólapra másolva!
Kiutasítanak Svájcból egy kameruni migránst, aki már 10 éve az országba érkezett, de azóta sem sikerült integrálódnia, helyette többször is bűncselekményt követett el.
Vágólapra másolva!

Az afrikai bevándorló ügyét Bernben tárgyalta a bíróság, és végül is arra jutottak, hogy a kameruni egy évtized alatt sem volt képes megfelelően beilleszkedni a svájci társadalomba, így el kell hagynia az országot.

A migránst korábban 34 hónapos, tehát közel 3 éves börtönbüntetésre ítélték 2015-ben rablásért, illetve azt is írják róla, hogy nagyon erősen el van adósodva. A Le Nouvelliste beszámolója szerint

ott tartózkodása alatt körülbelül 200 ezer svájci frankba, átváltva mai árfolyamon 59,6 millió forintba került az alpesi ország adófizetőinek.

A bíróságon az is kiderült, hogy noha egyszer volt egy barátnője, sohasem házasodott meg és gyereke sincsen. Ezzel szemben Kamerunban ott van a családja, illetve a helyi nyelvet is tökéletesen beszéli még. Azt is kiemelték, hogy az afrikai országnak azon részéről származik, ami nem számít veszélyesnek.

A kép illusztráció. Forrás: Getty Images/Antonio Masiello

Svájc egyébként elkezdett keményebben fellépni a külföldi bűnözőkkel szemben. A 2017-es adatok szerint például 1039-et deportáltak, akik közül az afrikaiak a második legnagyobb csoportot tették ki a Balkánról érkezők után. Ugyanakkor a statisztikához hozzátartozik, hogy

abban az évben összesen 9529 bűncselekményt követtek el külföldiek, ezek között viszont már a legtöbbet az észak-afrikaiak, 1340-et.

Idén pedig bejelentették, hogy ráfekszenek a terrorizmussal vádolt személyek minél hatékonyabb és gyorsabb deportálására, viszont nem fogják figyelembe venni, hogy a szélsőségesekre milyen büntetés várhat a származási országukban.

Természetesen a baloldalliberálisok akadtak ki ezen egyedül, a terroristák védelmében azzal vádolták a döntéshozókat, hogy mindenféle egyezményeket, például a genfi konvenciót is megsértik.

Köztük volt például az igazságügyi miniszter Karin Keller-Sutter is, akit a Svájci Államtanács azzal szerelt le, hogy az ország nemzetbiztonsága fontosabb a tárcavezető vádaskodásainál.