Valóban létezhetett a Jégkorszak motkánya

Ice Age : Collision Course Cinema Ice Age 5 adventure comedy ANIMAL character SQUIRREL scrat
Ice Age: Collision Course Year : 2016 USA Director : Mike Thurmeier, Galen T. Chu Animation. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Vágólapra másolva!
Motkányhoz, a kitalált kardfogú mókushoz nagyon hasonló állat ősi kövületét találták meg Argentínában - jelentette be a Twitteren a Buenos Aires-i La Matanza Egyetem.
Vágólapra másolva!

A 25 centiméteres lény, a Pseudotherium argentinus a triász idején, 230 millió évvel ezelőtt élt. Megkövült maradványát a nyugat-argentínai San Juan tartományban találták meg még 2006-ban, de a felfedezést csak most publikálták a PlosOne tudományos folyóiratban, azután, hogy a Texasi Egyetemen tanulmányozták a koponyáját.

Az "ős-Motkányt" Ricardo Martinez paleontológus fedezte fel, akinek leírása szerint az állatnak nagyon hosszú, elől lelapított pofája volt, ugyancsak hosszú, majdnem pofája pereméig érő szemfogakkal.

A Jégkorszak-rajzfilmekből ismert képzeletbeli kardfogú mókustól eltérően azonban a Pseudotherium argentinus valószínűleg nem makkal táplálkozott, hanem rovarokkal és más kisebb állatokkal.

null

null

Argentínában sok fosszíliát találnak három földtörténeti időszakból, a triász, a jura és a kréta korból, és ezek nagyon különböznek az északi féltekén élő ősállatok maradványaitól.

(MTI/AFP)