Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön este a vb-ezüstérmes Horvátország otthonában, Splitben lépett pályára Európa-bajnoki selejtezőn. Marco Rossi több meghatározó játékosra sem számíthatott, és ha mindez nem lett volna elég, óriási egyéni hibákból sajnos már az első féldiőben elúszott a bravúr lehetősége. A horvátok 3-0-ra nyertek, mivel azonban a Szlovákia-Wales meccs 1-1-es döntetlennel zárult, maradt még némi esély az Eb-re való kijutásra.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Splitből, Horvátországból.

Marco Rossi szövetségi kapitánynak kényszerűségből alaposan fel kellett forgatnia a kezdőcsapatot. A védelemből és a középpályáról is kulcsemberek hiányzotak: Baráth Botond és Nagy Ádám eltiltás, Szoboszlai Dominik és Pátka Máté sérülés miatt nem állt az olasz mester rendelkezésére. A magyar csapat így kezdett a Poljud Stadionban:

Gulácsi - Lovrencsics, Orbán, Kádár, Korhut - Vida, Kleinheisler, Holman - Dzsudzsák, Sallai - Szalai.

A hazaiaknál nem volt meglepetés, a legnagyobb sztárok természetesen a kezdősípszótól a pályán voltak, többek között a BL-győztes Liverpoolt erősítő Dejan Lovren, a Barca játékmestere, Ivan Rakitic, vagy éppen

a Real Madrid középpályása, a jelenlegi aranylabdás, Luka Modric.

A várakozásoknak megfelelően horvát rohamokkal kezdődött a meccs, előbb Modric lövésénél kellett a helyén lennie Gulácsinak, majd nem sokkal később Perisic tette próbára a reflexeit. Az 5. percben aztán egy teljesen ártatlannak tűnő szituációban

Kádár Tamás hibázott óriásit, gyakorlatilag utolsó emberként veszített párharcot Modric-csal szemben a saját térfelén,

aki így egy az egyben vihette Gulácsira a labdát, majd higgadtan a kapuba gurított.

A vezetés természetesen óriási lökést adott a hazaiaknak, a magyar játékosokat viszont érezhetően megfogta a találat, így a következő percekben a szerencsére is szükség volt, hogy ne nőjön azonnal kettőre a horvátok előnye. A 20. percben szögletből veszélyztettünk először,

Dzsudzsák jobboldali beívelésére Vida Máté robbant be, és csupán centikkel fejelt a kapu mellé.

Mivel egy horvát védő is beleért a labdába, jöhetett egy újabb sarokrúgás, abból azonban már nem alakult ki gólveszély.

Nem úgy, mint a túloldalon: sajnos ezúttal is határozatlan volt a védelem, Lovrencsics nem figyelt, Rebic pedig elvette tőle a labdát, elment a balszélen, majd

Petkovichoz centerezett, aki háttal a kapunak, sarokkal volt eredményes.

Ezzel pedig még nem volt vége a megpróbáltatásoknak, a félidő legkomolytalanabb horvát gólja ugyanis sajnos még hátra volt:

a 42. percben Perisic adott be jobbról, a menteni igyekvő Kádár óriási luftot rúgott, a megilletődő Petkovic pedig megpróbálta átvenni a labdát, ám az elpattant tőle - egyenesen Gulácsi kapujába.

Nem lettünk volna Marco Rossi helyében, el sem tudjuk képzelni mit mondhatott a szünetben, Kádárt viszont lecserélte, Lang Ádám jött ki helyette a második félidőre.

A horvát meccs első félideje alighanem Marco Rossi egyik legnehezebb 45 perce volt életében Forrás: AFP/Denis Lovrovic

Amelyet viszonylag jól kezdett a magyar csapat, mégis a horvátok növelhették volna az előnyt az 55. percben: Kleinheisler buktatta Rebicet a 16-oson belül, büntetőt kaptak a horvátok.

Gulácsi Péter azonban nagy bravúrral kivédte Ivan Perisic 11-esét,

ám Kleinheisler odaszólt valamit a játékvezetőnek aki sárga lapot adott a középpályásnak - amely már a második volt neki, így emberhátrányba került a magyar csapat.

A 60. perc környékén mindkét edző cserékre szánta el magát: magyar oldalon Dzsudzsák Balázst Nagy Dominik váltotta, míg Zlatko Dalici Brekalót, Kovacic-et és Vlasicot küldte pályára Perisic, Modric és Rakitic helyett - alighanem már a vasárnapi, idegenbeli Wales meccsre is gondolva.

A horvát válogatott az első félidőben lerendezte a lényegi kérdéseket Forrás: AFP/Denis Lovrovic

A cardiffi találkozó alighanem egyébként a pályán lévők fejében is megfordult már, hiszen a második félidőben érezhetően visszavettek a horvátok, az emberelőny ellenére sem erőltették a támadásokat, megelégedtek a biztos vezetéssel. A hajrára még Varga Roland is beállt Sallai Roland helyére, akinek

szabadrúgása után a hosszabbítás perceiben Willi Orbán szépíthetett volna, ám fejese a kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Az eredmény tehát nem változott, a horvátok 3-0-ra nyertek, mivel azonban a csoport másik meccsén a szlovákok és a walesiek 1-1-es döntetlent játszottak egymással, így is maradt némi még esély az Európa-bajnokságra való kijutásra.

De ez már nem csak rajtunk múlik.