Választási kisokos október 13-ra

Vágólapra másolva!
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában mondta el, hogy miként is kell szavazni, de szóba került a választás bonyolultsága is.
Vágólapra másolva!

Az NVI elnöke elmondta, a vasárnapi önkormányzati választás szabályait elsősorban a helyi választási bizottságok tartatják be, a Nemzeti Választási iroda elsősorban a technikai lebonyolításért felel, mint a jelöltek nyilvántartásba vételéről, a szavazólapok elkészítéséről, azok kiszállíttatásáról, a választási irodák dolgozóinak felkészítéséről. A szavazólapokat csütörtökig juttatják el a választási bizottságokhoz, de azt is tudni kell, aki október 4-e után dönt a visszalépésről, akkor ezt a szavazólapokon már csak helyben lehet kijavítani.

Az elnök asszony azt is elmondta, azok, akik mozgásukban korlátozva vannak, egészen a szavazás napján délig igényelhetnek mozgóurnát, online módon szerda délután 16 óráig lehet ezt kérni, ügyfélkapun péntek 16 óráig, de személyes kérés esetén is ez a határidő, valamint a szavazatszámláló bizottságtól meghatalmazás útján vasárnap délig lehet kérni ezt.

Az önkormányzati választáson azok az Európai Uniós állampolgárok is szavazhatnak, akiknek van tartózkodási helyük Magyarországon, az adatok szerint közel százezer emberről van szó.

A szavazás menetéről Pálffy Ilona idézte a választási törvényt, mely szerint a jelölt neve mellett található karikában két egymást metsző vonallal kell szavazni, ez lehet X, lehet +, a lényeg az, hogy a két vonal a körön belül érje egymást. Ha valaki ceruzával teszi a karikába a jelet, az érvénytelen, ahogy az is, ha valaki másként szavaz, aláhúzással, másként, ahogy azt sem szokták elfogadni, ha a két egyenes a körön kívül éri egymást. Azt is elmondta az NVI elnöke, hogy akinek bármilyen gondot okoz az ikszelés, az kérhet a helyi bizottság valamelyik tagjától segítséget. Azt is megjegyezte a szakember, hogy általában negyven-ötvenezer érvénytelen szavazat szokott előfordulni, ami nem is olyan sok, már amiatt is, mert ez a mostani választás nagyon bonyolult, rengeteg szavazólapot kapnak a választók. Példaként Budapestet említette meg, ahol az emberek kapnak egy főpolgármesteri, egy kerületi polgármesteri, egy kerületi egyéni képviselői szavazólapot. Amennyiben valaki regisztrált valamelyik nemzetiségként, akkor kapni fog egy nemzetiségi szavazólapot, akár háromfélét is.

A szavazólapok nagysága is változó, van olyan település, mint Kunágota, ahol 49 név szerepel a szavazólapon, mindez 8 helyre.

Pálffy Ilona megjegyezte, elektronikus módon biztos még egy ideig nem lehet szavazni, hozzátéve azt is, hogy az Egyesült Államokban, ahol elektronikus módon szavaznak az emberek, ezt az eljárást az EBESZ többször is kifogásolta, azaz lenni kell valamilyen papíralapú voksolásnak is.

A munkáját illetően az NVI elnöke azt mondta, a választást hobbiszinten kezeli, azaz nagyon szereti, annak a sokszínűségét, azt, hogy egyszerre sokfelé kell figyelni, bár voltak negatív élményei is, például a tavalyi országgyűlési választások alkalmával a média részéről.

Pálffy Ilona kifejtette, október 13-án este 8-tól már elkezdődhet az eredmények kihirdetése, elsősorban a fővárosi polgármesteri és a főpolgármesteri választás tekintetében kértek elsőbbséget, az adatok már este 11-kor megérkezhetnek, minden helyet hajnalig fognak kiértékelni.

A mostani választást követően az NVI elnöke a jövő év közepéig fog dolgozni, utána nyugdíjba vonul, ám addig is van tennivalója, különböző közbeszerzéseket kell kiírni, azok szervezését megkezdeni.