Repülő autókat tervez gazdagoknak a Boeing és a Porsche

Lilium repülő taxi
A German startup called Lilium Aviation is working on a 100 percent electric short-haul private jet that may at last fulfill the promise of the flying car. The company was founded in 2015 by a quartet of engineers and doctoral students from the Technical University of Munich and nurtured in a European Space Agency-funded business incubator. Our goal is to develop an aircraft for use in everyday life, says one of Lilium's founders, CEO Daniel Wigan. The company's aircraft concept promises flight without the flight infrastructure. It will require an open space of just 225 square metres ? about the size of a typical back garden ? to take off and land. The Lilium Jet can cruise as far as 500km (310mi) at a very brisk 400kph (248mph), and reach an altitude of 3km (9,900ft). And it recharges overnight from a standard household outlet. (Lilium Aviation/EyePress)
Vágólapra másolva!
A repülőgépgyártó Boeing és a luxusautókat készítő Porsche közös projektbe kezdett, amelynek célja, hogy vertikálisan fel- és leszállni képes, prémium repülő kocsit (VTOL) dobjanak piacra.
Vágólapra másolva!

A két vállalat nemrég kötött partneri megállapodást, amelynek a lényege, hogy segítik ezen a területen egymás munkáját és megpróbálnak közösen dolgozni a fejlesztésen is. Ennek keretében a Boeing és a Porsche egy szakértőkből álló nemzetközi csapatot is létrehoz, amely feladata a piac kielemzése mellett felmérni, hogy milyen lehetőségek rejlenek a városokon belüli légi közlekedésben.

A cégek hangsúlyozták, hogy egy prémium járműről lesz szó, de ebben nincs semmi meglepő a Porsche múltját ismerve.

Ez szembe megy a legtöbbautógyártó tervével, hiszen a piaci szereplők leginkább nagy tömegek számára tervezik a gyártást. Pedig a leszállóhelyek, a töltőállomások és az összetett infrastrukturális szükségletek miatt, kezdetben minden bizonnyal kevesen engedhetik majd meg maguknak a repülő kocsit.

illusztráció Forrás: AFP/Lilium Aviation/EyePress

A Boeing és a Porsche közös járműve a városon belüli közlekedést könnyítené meg és tenné gyorsabbá. Az elektromos VTOL rövid távokon lenne képes utasokat szállítani. A fejlesztésben szintén részt vesz a Boeing egyik leányvállalata, az Aurora Flight Sciences is, amely korábban önvezető repülőgépek tervezésén is dolgozott.

Nem a Boeing az egyetlen repülőgépgyártó, amely foglalkozik elektromos repülő járművekkel. Viszont az Airbus már egy teljes hálózatot akar kiépíteni,

amely forradalmasítaná a közösségi közlekedést, és nem csak a társadalom egy kis része számára nyújtana különleges szolgáltatást.