Óriási sztrájk várható Olaszországban pénteken, sok embert érinthet

brüsszel, Zaventem, repülőtér, sztrájk
Delayed and cancelled flights at the announcement board due to a spontaneous strike of personnel of aviation services firm Aviapartner at Brussels Airport in Zaventem, Friday 26 October 2018. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK
Vágólapra másolva!
Általános sztrájk lesz október 25-én Olaszországban. A sok szektorra kiterjedő munkabeszüntetés az ott élők mellett érintheti az országba utazókat is, derül ki az Independent cikkéből.
Vágólapra másolva!

Mind a közszférában, mind a magánszektorban dolgozók közül sokan fognak sztrájkolni október 25-én Olaszországban. Ez különösen az utazási szektort érinti. A munkabeszüntetés kapcsán az alábbiakra kell készülni.

  • Az olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia dolgozói éjfélkor kezdik az egész napos munkabeszüntetést. Pilóták, légiutas-kísérők és földi kiszolgálók egyaránt sztrájkolnak. A vállalat csütörtök délelőttig már 200 járatát törölte. Ezek többsége belföldi, de némelyik fontos, Rómát, Milánót Londonnal összekötő, Európán belüli menetrendszerinti repülőjárat.
  • A 24 órás munkabeszüntetés időtartamán belül 4 órás leállást tartanak a légiirányítók is, várhatóan 13 és 17 óra között, ez a legforgalmasabb időszak az olasz légiközlekedésben. Brindisiben az irányítók sztrájkja déli 12 óra és 16 óra között lesz.

A sztrájk miatt akár nagy időtartamú késésekre is számítani kell az olasz repülőtereket érintő járatoknál, bár várhatóan a nemzetközi, interkontinentális járatokat ez kevésbé érinti majd.

Az easyJet 32 járatát törölte, ez a lépés összesen 5000 utast érint.

A cég szóvivője szerint minden utasukat értesítették e-mailben, vagy SMS-ben, felkínálva számukra a jegyár visszatérítését vagy más járatra való ingyenes átfoglalást. A cég azt tanácsolja, akik mégis október 25-én utaznak, azok a szokottnál hamarabb érjenek ki a repülőterekre, és kövessék a cég online értesítéseit a járatokat érintő változásokról.

Képünk illusztráció! Forrás: BELGA/AFP/Nicolas Maeterlinck

A Ryanair közölte, arra készülnek, hogy több járatuk jelentősen késni fog, vagy akár törölni is kell azt. Elmondták, csakúgy, mint az előbbi cég, értesítik utasaikat a járatokat érintő változásokról, akik szintén visszaigényelhetik jegyeik árát.

A British Airways egyelőre nem közölt tájékoztatást, csütörtökön a reggeli órákban honlapjukon még nem írtak törlésről vagy előre számított késésekről.

Azoknak is nehézségekre kell készülniük, akik az állami személyszállító vállalat, a Trenitalia járataival utaznának.

Az ott dolgozók ugyanis már csütörtök este 21 órakor leteszik a munkát. A 24 órás munkabeszüntetés érinti a városi és a távolsági közlekedést is. Kivételt a nagysebességű és repülőtéri járatok jelentenek, amelyek a sztrájk ideje alatt is közlekednek. Milánóban, Rómában, Nápolyban és több jelentősebb olasz településen a buszok, villamosok is várhatóan állva maradnak. A városi közlekedési dolgozók Rómában négyórás sztrájkot tartanak este nyolc órától, más nagyvárosokban napközben állnak le a járművek.

A sztrájk érinti az autópályákat is, a kapuknál dolgozók egy része szintén nem veszi fel a munkát.

A munkabeszüntetés általános oka a fizetésekkel és a munkakörülményekkel való elégedetlenség.