Vágólapra másolva!
A Ferencváros hatalmas sikert ért el csütörtök este, ugyanis az Európa-liga csoportkörében az előzetesen a csoport legerősebb tagjának számító CSZKA Moszkva otthonában tudott nyerni 1-0-ra. A negyedik kalapból érkezett Fradi 15 év után nyert újra nemzetközi meccset, így érthetően nagy volt az öröm a játékosok körében. Botka Endre szerint most kell igazán a földön maradni, míg az est egyik hőse, Varga Roland továbbra is teszi a dolgát, a másik, Dibusz Dénes pedig már előre koncentrál. Helyszíni riport Moszkvából.

Munkatársunk helyszíni jelentése Moszkvából.

A Ferencváros második idegenbeli csoportmeccsén lépett pályára a CSZKA ellen a VEB Arénában. Az esélyek nem a Fradi mellett szóltak, de

az Espanyol elleni pontszerzés után még nagyobb bravúrt ért el, a két vereséggel rajtoló, de a csoport legerősebbjének tartott CSZKA otthonából hozhat haza újabb három pontot.

A moszkvai közlekedés még mindig tartott érdekességeket a meccs napjára is. A stadion felé, az utat lezáró sorompó ezúttal egy teherautó volt, ami rendőri beleegyezésre hajtott odébb, és engedte be a buszokat a stadion parkolójába. Előtte azért még tükrökkel a buszok alá néztek,

nincs-e valami az alvázra erősítve,

majd a fémkapukon át jöhetett a szokásos moszkvai beléptetés.

A sajtóétkezőben már a helyi erők kényelmesen kanalazták a borscslevest, a nagyjából hat fokra hűlő időjárásban pedig pokrócokat is kikészítettek a fázós újságíróknak a helyi szervezők.

A meccs előtt nem sokkal felcsendült a CSZKA indulója, ami nem mondhatni, hogy fülbemászó lenne, annál hangosabb volt viszont. A kapu mögötti vezérszurkolók élőképpel készültek, majd végig biztatták a csapatukat. Miközben hűlt az idő, a hazai ultrák annál többen szabadultak meg a pólóiktól, nekik ez még strandidőnek számított.

A CSZKA fanatikusai Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

Mint kiderült, a meccsen

ott volt a ketrecharcos ír fenegyerek, Conor McGregor is,

aki Moszkvában jelentette be a visszatérését. Azt nem tudni, melyik csapat szurkolója lett belőle a meccs végére, de emlékezetes összecsapást láthatott. A CSZKA próbálkozott többet, de a magyar bajnok remekül védekezett, volt pár helyzete is, a végén pedig Varga Roland révén a kegyelemdöfést is bevitte.

Conor McGregor is a lelátón volt Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A lefújás után érhetően elégedetten nyilatkozott a tévének, majd a sajtótájékoztatón is, a Ferencváros edzője, Szergej Rebrov.

„Mindkét csapat nagy helyzeteket alakított ki a mérkőzésen.

Mondtam a cseréknek, hogy a védekezésbe is segítsenek be, de ne felejtsék el, hogy nem gólnélküli döntetlenért jöttünk ide. Isael és Varga Roland is nagyon sokat hozzátett a meccshez, nagyot küzdöttek. Szeretnénk olyan teljesítményt nyújtani az Európa-ligában, hogy emlékezzenek ránk, a CSZKA már biztosan nem fog elfelejteni minket. Nagyon értékelem, hogy a második félidőre a csapat még jobban összeszedte magát. Olyan három pontot szereztünk, amely a CSZKA-nak is nagyon fontos lett volna.

Szergej Rebrov elégedett lehetett a csapatával Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

Szergej Rebrov elmondta, az Európa Liga más motivációt ad a játékosoknak. A bajnokságra is másképp kell készülni.

Talán ezért is volt eltérő a találkozó képe az Újpest ellenihez képest.

A CSZKA Moszkvát irányító Viktor Goncsarenko úgy fogalmazott, folyamatosan ugyanaz a probléma a csapatával: az első félidőkben nagyon jól játszanak, de utána egyszerűen elfáradnak játékosai.

Sokszor kapkodó volt a játékunk" - értékelt Goncsarenko.

Botka Endre, aki már az Újpest elleni bajnokin is kezdőként szerepelt a védelem közepén, ezúttal is kapott gól nélkül hozta le a társakkal a meccset.

„Az elejétől kezdve tudtam, hogy én fogok játszani, ez nem volt meglepetés. Nagyon örülök természetesen a győzelemnek. Ha a meccs előtt mondja valaki, hogy ez történik... Nyilván bíztunk a sikerben, tudtuk, hogy kétszer kikaptak otthon a csoportkörben, de ebből nem szabadott kiindulni. Fiatal csapatuk van, nagyon gyorsak, jól támadtak le, de szerencsére megtanultunk nyerni. Az elején nagyon nehezen rázódtunk bele, sok eladott labdánk volt. Volt pár meleg helyzet, amit megúsztunk, de éreztem, hogy gólt fogunk lőni, az volt a kérdés, sikerül-e kivédekezni, szerencsére sikerült. Félidőben az edzőnk kérte, hogy toljuk fel a védekezést, kicsit irányítsunk. Az első félidőben sokszor rugdostuk el a labdát, a második félidőben már többet irányítottunk, megérdemeltük a sikert.

Ebben a csapatban most van annyi erő, hogy még nagyobb sikereket is elérhessünk" – mondta Botka Endre.

Varga Roland csereként beállva szerzett győztes gólt, ami után hatalmas feszültség szakadt ki belőle, és a Fradi-szurkolók előtt ünnepelte a gólját.

Varga Roland csereként beállva lőtt győztes gólt Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Egy kicsit még emésztem, ami történt. Furcsa volt, főleg hogy egy ilyen fontos meccsen sikerült betalálnom, nehéz mit mondani" – értékelt a vegyes zónában a Fradi szélsője. „A legfontosabb, hogy nyertünk, és gólt szereztem. Az elején hangsúlyoztuk, hogy az eredeti célunkat elértük a bekerüléssel a csoportba, ha itt pontokat tudunk szerezni, az már a hab a tortán. Most négy pontunk van, nagyon odateszi magát a csapat. Nem számolgatunk, meccsről meccsre felkészülünk, és meglátjuk, mi sül ki belőle. Nagyon hektikus meccs volt, reméltem, hogy lesz lehetőségem, szerencsére végül így alakult.

A vezetőedző természetesen örült a gólomnak, gratulált. Mindenki ugratott az öltözőben, szórakoztak velem, de ezúttal ez volt a sorsom. Nem akarok a csapatba kerülésről beszélni, eddig is csináltam a dolgom, ezután is fogom. Meglátjuk, mennyi lehetőséget kapok. Az biztos, hogy nem lehet egy rossz szót sem mondani rám, becsülettel teszem a dolgom" – mondta Varga Roland.

A Fradi csapatkapitánya, Lovrencsics Gergő szerint az volt a kulcs, hogy a csapat mert játszani.

Lovrencsics Gergő is kihajtotta magát Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Sefa Karacan

„Az első félidő és a második elég különböző volt. Az elsőben sokkal több helyzete volt az ellenfélnek, mint a másodikban.

Franck Boli is sokat dolgozott elöl, így tudtunk a labdával kicsit szusszanni. Az utolsó tíz-tizenöt percre tudtunk még erőt meríteni, nem zsigerelte ki a védekezés a csapatot. Mertünk menni előre, voltak területek, a gól is ennek volt köszönhető. Nagyon sokat jelent ez a siker, ez az első évünk hosszú idő után csoportkörben. Most a tapasztalatszerzés a legfontosabb. Minden pontnak, győzelemnek nagyon örülünk, ez a három pont az első kalapos ellenféltől pedig nagyon sok önbizalmat kell, hogy adjon.

Nehéz sorozatban vagyunk, jön a Fehérvár elleni meccs vasárnap, majd egy kupameccs, utána a Mezőkövesd, a CSZKA elleni visszavágó, majd a Debrecen és a válogatott.

Ez a meccs is bizonyította, hogy ha merünk játszani, akkor marad erő a kegyelemdöfésre. Éreztem, hogy ez a meccs meglehet, mindenki körömszakadtáig ment.

Az, hogy ezúttal én végezhettem el a pontrúgásokat, nem volt idegen. Lengyelországban mindig én végeztem el ezeket. A Fradinál eddig nem kellett részt vennem benne, Varga Roland rúgótechnikáját nem kell bemutatni, de örültem, hogy ilyen komoly feladatot bízott rám a mester. Próbáltam jól tenni a dolgom, talán volt pár veszélyes beadásom" – mondta Lovrencsics Gergő.

Franck Boli, a Fradi csatára szerint megmutatták, hogy nem csak dísznek vannak a csoportkörben.

Franck Boli is rengeteget dolgozott Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Tudtam, hogy rég nem nyertünk már csoportkörös meccset, nagyon örülök, hogy a részese lehettem. Nagyon kemény meccs volt, elsősorban az első félidő. Sok helyzete volt az ellenfélnek, de keményen védekeztünk, a végén pedig sikerült gólt szereznünk.

Nem nézőknek jöttünk, meccsről meccsre haladunk, meglátjuk, mi sül ki belőle" – mondta Boli, aki láthatóan nagyon élvezi a játékot Tokmac-kal.

„Nagyon könnyű vele játszani, és neki is velem. Jól megértjük egymást, játszottunk korábban egymás ellen is, tudjuk, mikor hova mozog a másik, nincs nehéz dolgunk."

Varga Roland mellett az est másik magyar hőse Dibusz Dénes volt, aki fantasztikus formában védett.

„Nehéz meccs volt, tudtuk, hogy erősen kezd a CSZKA, meg is mondták, hogy élet-halál meccsre készülnek. Tudtuk, hogy lesznek nehéz pillanatok, voltak is nehéz helyzetek, de volt egy komoly ziccerünk, amikor Tokmac sajnos hibázott. Utána kevesebb helyzetünk volt, de fontos volt, hogy tartsuk a nullát hátul, a hazai csapatnak pedig még többet kellett kockáztatni, az idő nekünk dolgozott.

mondta Dibusz, aki érezte, hogy meglehet ez a siker.

Dibusz több bravúrt is bemutatott Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

„A vezetőedző az elöl lévő játékosokat frissítette, ez pedig be is jött. Jól is szálltak be a cserék, de ennek az volt a kulcsa, hogy előtte 70-80 percig sokszor vért izzadva, de tartottuk az eredményt, vártunk a lehetőségre, ami szerencsére jött is."

A Fradi kapusa szerint remek hangulat és jó idő várta a csapatokat.

„Nagyon jó hangulat volt, szerintem mindenkit feldobott.

Szerintem ma tökéletes idő volt, nem volt túl hideg, dolgunk is volt elég, szerintem nem fázott senki. A pálya is tökéletes volt, nagyon szép a stadion, a győzelem pedig maga volt a hab a tortán."

Dibusz Dénes és Igor Akinfejev Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A következő körben a csütörtökihez hasonló párosítások lesznek, csak fordított pályaválasztással. Hasonló eredményekkel a Fradi akár továbbjutó helyre is kerülhet.

„Tudjuk, hogy áll a csoport, el is lehet játszani a gondolattal, de most elsősorban a vasárnapi meccsel kell foglalkoznunk.

Ez a hét most nagyon sűrű, csak óriási meccsek vártak ránk, de ilyenkor könnyű motiváltnak maradni. Eddig kettőből kettő, bízom benne, hogy vasárnap is jöhet egy ilyen eredmény. Sok kritika volt az Újpest elleni meccs után, éreztük, hogy nem volt olyan a játék, de az eredményre büszkék lehetünk, a maiból pedig kihoztuk a maximumot. Az, hogy a védelem változik előttem, nem jelent gondot, az Újpest ellen is így álltunk fel. Akik lehetőséget kaptak, tudtak élni vele, de ez egészséges konkurencia, ami a csapat hasznára van.

Mindenki tisztában van a képességeivel. Nehéz ezt kezelnie neki is, hogy adott esetben nem kezdő, de az ilyen beszállások kellenek ahhoz, hogy az ő helyzete is változzon. Nagyon jó üzenet ez a vezetőedző és a csapattársak felé is, hogy amikor beszáll, akkor nem duzzogva teszi. Nem látszik a teljesítményén hogy elégedetlen, megpróbálja kihozni a maximumot a perceiből és nagyon sokat tud segíteni" – mondta Dibusz Dénes.

A Ferencváros tehát két hét múlva a CSZKA Moszkva csapatát fogadja az Európa-ligában.

CSZKA Moszkva-Ferencváros 0-1 (0-0)
Moszkva, VEB Aréna, v.: Pavel Orel (cseh)
gólszerző: Varga R. (87.)
sárga lap: Bistrovic (78.), Magnússon (92.), illetve Sigér (74.), Haratyin (92.)

CSZKA Moszkva: Akinfejev - Kucsajev (Bistrovic, 61.), Gyivejev, Magnússon, Karpov, Mário Fernandes - Ahmetov (Lucas Santos, 75.), Vlasic, Obljakov - Sigurdsson (Bijol, 80.), Csalov

Ferencváros: Dibusz - Lovrencsics, Botka, Blazic, Civic - Sigér, Haratyin, Ihnatyenko - Zubkov (Dvali, 89.), Boli (Isael, 72.), Tokmac (Varga R., 84.)

A csoport másik meccsén: Ludogorec-Espanyol 0-1

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 6 6 0 0 19-3 16 18
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Qarabag FK 6 3 2 1 7-9 -2 10
GY
V
V
D
GY
3.
Molde 6 2 3 1 12-12 0 7
V
GY
GY
D
V
4.
BK Häcken 6 0 6 0 3-17 -14 0
V
V
V
V
V