Ötezer éves történetük van a víz körüli, pusztító konfliktusoknak

drought Horizontal
Indian women from the aboriginal 'Kol' community collect drinking water at a well in Nawargawa village, some 30km from Jabalpur, in Madhya Pradesh state on June 16, 2019. - Around 40 families in the village rely on the well for drinking water during the heatwave conditions in the remote central Indian region. (Photo by Uma Shankar MISHRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Már egyáltalán nem számít újkeletű előrejelzésnek, hogy a jövő háborúinak egyik legfőbb kiváltó oka a víz feletti uralom megszerzése lesz. A népesség növekedésével arányosan nő a tiszta víz iránti kereslet is, miközben az emberiség a bolygó ezen erőforrását is rohamléptékkel apasztja le. Néhány nagy, lappangó, de háborút eredményezhető vízkonfliktust már most is meg lehet nevezni egyes régiókban, és a történeti előzmények alapján, sok jóra nem is lehet számítani azok ügyében. Ötezer év vízkonfliktusainak története igazolja azt: van mitől tartani, ha a vízkészletek fölötti rendelkezés a tét.
Vágólapra másolva!

A Kalifornia államban működő elemzőintézet, a Pacific Institute, az 1980-as évek óta foglalkozik a világ víz körüli konfliktusainak lajstromozásával és adatbázisba rendezésével. A Water Conflict Chronology nevű projekt legfrissebb változatában egészen napjainkig bezárólag szerepelnek az elmúlt 5000 év vízkonfliktusai, melyek akár egyetlen térképen is áttekinthetők. A mögötte álló adatbázis elemzéséből - hívja fel arra a figyelmet az Economist - legalább kettő, korántsem megnyugtató következtetés adódik. Az egyik, hogy az írott történelem kezdete óta, az emberiség konfliktusaiban a víz rendkívül gyakran játszott szerepet, még ha nem is egyetlen kiváltó oka volt azoknak. A másik, hogy a víz miatti konfliktusok, feszültségek egyre intenzívebbé, gyakoribbá válnak, amelyet csak részben magyaráz meg az, hogy napjainkban összehasonlíthatatlanul pontosabb adatokkal rendelkezünk azokról - egyáltalán, tudunk megtörténtükről -, mint a történelmi időkből.

Egyetlen térképen látható a világ összes vízkonfliktusa (példa) Forrás: Water Conflict Chronology

De milyen konfliktusokról beszélünk a víz kapcsán?

Az elemzők módszertana szerint egy konfliktus akkor kerül az adatbázisba, ha abban erőszak (sérülések, halálesetek) jelennek meg, vagy ilyennek fenyegetése áll fent. Nem kerülnek bele ugyanakkor azok a vízgazdálkodással összefüggő események, amelyek érintették az adott helyszín lakosságát, közösségeit, és esetleg véletlen vagy nem szándékos károkkal jártak. De ide sorolták például az egyes gátak építése miatti, tervezett kitelepítéseket adott terülekről, vagy a természeti katasztrófákat, árvízeket, aszályokat (vízhiány).

Az intézet munkatársai azt mondják, háromféle típusba rendezhetők az adatbázisba beemelt konfliktusok:

  • A trigger típusú konfliktusok azok, amelyek középpontjában a víz vagy vízrendszerek fölötti ellenőrzés vitája áll, vagy ahol a vízhez való, gazdasági célú vagy fizikai hozzáférés, illetve a víz hiánya erőszakos eseményeket vált ki.
  • A víz mint fegyver: a vizet (vízkészleteket, vízrendszereket) mintegy "hadieszközként", fegyverként használják az erőszakos konfliktusban.
  • A vízkárok, veszteségek típusába azok az események sorolhatók, ahol a víz válik áldozatává a konfliktusnak azzal, hogy vízkészletek vagy ellátó rendszerek, erőszakos cselekmények vagy beavatkozások véletlenszerű vagy szándékos célpontjai lesznek.

S milyen események állnak az elvi kategóriák mögött?

Nagyon is valóságosak, általában drámai emberáldozattal és óriási gazdasági kárral. Hosszú idő telt el azóta, mióta az ősi sumér mítoszok vagy a bibliai történet szerint az emberre megharagudott Isten büntetésből vízzel pusztította el az ismert világot, ám az emberek és nemzetek egymás között zajló vízháborúi azt jelzik, nincs megnyugvás a vízkincs egésze és annak részei kapcsán sem.

Indiai asszonyok edényekkel egy falu vízkútjánál a hőségben Forrás: AFP/Uma Shankar Mishra

A történelmi vízkonfliktusok listáján szerepel például a Krisztus előtti 700-as évekből az asszírok akciója a mai Örményország területén, amikor is az ottani hadurak ellenállását megtörve, a nehezen kiépített, bonyolult öntőzrendszer csatornáit lerombolva, áradást hoztak a földekre. 430-ban a spártaiak a (második) peloponnészoszi háborúban megmérgezték a Pireusz térségében található kutak vizét, amelyek Athén vizellátó helyei voltak. A tiszta víz hiányában ragályok szabadultak el a városban.

Krisztus után 1642-ben Kínában Kajfeng város kb. 380 ezer lakójából 300 ezerrel végzett a víz, amelyet akkor fegyverként használtak: a Mandzsu- és a Ming-dinasztia erői közötti csatában mindkét fél megrongálta a várost védő gátat, aminek okán a Sárga-folyó elöntötte a települést. De éppúgy listára került az a 2019-es fejlemény, melyben az egyik legszegényebb afrikai országban, Maliban, 50 ezer ember kényszerült elhagyni az otthonát, a földért és a csekélyke vízkészletekért vívott, mészárlásokba torkolló konfliktusok miatt.

A sort hosszasan folytathatnánk.

Egészen pontosan 926-ig: ennyi esemény szerepel most az intézet adatbázisában. Ebbe a számba a régmúlt korlátozottan ismert nagy, a víz érintettségével járó háborúi éppúgy beletartoznak, mint napjaink vízért vívott harcai, vagy épp a dél-amerikai, sokmilliárd dollárból épülő gátak elleni, erőszakba átcsapó tiltakozáshullámok. Valamennyi értékelés kiemeli: az utóbbi évben, évtizedekben, aggasztó tempóban gyorsultak fel, illetve váltak egyre sűrűbbé a víz kapcsán kialakult erőszakos konfliktusok.

Egy dél-afrikai, kiszáradt víztározó Forrás: AFP/Rodger Bosch

Mi várható a jövőben?

A konszenzus szerint inkább a vízkonfliktusok és a vízháborúk gyakoriságára kell számítani, semmint a víz körüli feszültségek enyhülésére.

A legtöbb vízkonfliktus országok-nemzetek között zajlott. Az Európai Bizottság egyik tudományos háttérintézménye tavaly számítógépes modellezést készített a határokat átlépő folyók körüli lehetséges konfliktusokról, különös tekintettel azokra, ahol nagyobb esély van avízügyi viták fellángolására.

A kutatók öt ilyen folyót illetve térséget neveztek meg az elemzés végén:

  • a Colorado folyót,
  • a Gangesz és Brahmaputra folyókat együttesen az indiai szubkontinensen,
  • az Indust, amely Pakisztánon át ömlik az óceánba,
  • a Nílust, amelynek kapcsán Egyiptom és Etiópia között nagy a feszültség egy épülő óriásgát miatt,
  • valamint a Tigris-Eufrátesz folyók térségét.

Ezeknél a folyóknál a konfliktusok fő forrása az lehet, hogy a folyamok alsóbb folyásánál élők hátrányba kerülhetnek a vízfelhasználásban a felsőbb szakaszokon élőkhöz képest. A felső folyásnál élő közösségek, illetve országok ugyanis úgy tudnak beleavatkozni az adott folyam természetes folyásába, hogy azzal kiszolgáltatottá teszik az alsóbb szakaszokon élőket. Például ezért lép fel időnként erélyesen Egyiptom vezetése Etiópiával szemben, mert tart attól, hogy az Etiópia által a Nílus felső szakaszára épített duzzasztó elvágja majd az országot az Egyiptom számára nélkülözhetetlen nílusi víztől, ha elkészül.

A Nílus felső folyásán épülő gát évek óta feszültség forrása Egyiptom és Etiópia között Forrás: AFP/Zacharias Abubeker

Az elemzők amiatt aggódnak, hogy sem az érintettek, sem a nemzetközi közösség nem tesz elegendő erőfeszítést a nagyobb vízkonfliktusok jelentette kockázat csökkentésére.

Ez pedig a jövőben a korábbiaknál is nagyobb vízkonfliktusokhoz, illetve vízháborúkhoz vezethet.

Mindeközben a víz egyre drágább gazdasági erőforrásnak számít, a vízhiány pedig egyre inkább gátolni fogja a gazdasági fejlődést, ami sok helyen nehezíti a fenntartható vízgazdálkodásra való áttérést, vázolja a kockázatelemző intézet, a GRI.

Egyes modellezések szerint 2025-re a Föld népességének kétharmada fog vízhiánnyal szembenézni, miközben a termelés vízfelhasználása nő.

Például, globális viszonylatban, a mezőgazdasághoz köthető az édesvizek felhasználásának 70 százaléka, miközben a csökkenő vízkészletek miatt az agráriumban keletkező kár egyre nagyobb (például csak Marokkóban évi 300 millió dollárt meghaladó, de a 2006-os nagy aszály Kínában 182 millió hektárt és közel 9 millió élőállatot érintett). Mindez pedig az élelmiszerárak emelkedéséhez, ez pedig társadalmi feszültségekhez vezethet.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Liu Zhongcan

Az Oxfordi Egyetem 2015-ben kiadott, 113 országra kiterjedő elemzése szerint,

a vízbiztonság hiánya évente globálisan több száz milliárd dollárral rövidíti meg a globális gazdaságot.

A modellezések viszont azt igazolják: fel kell lépni az aszályok hatásainak csökkentése érdekében, mert azok igazolhatóan javítanak az egy főre jutó GDP-n is, és csökkentik a vízkonfliktusok kialakulásának esélyét. A Világbank szakértői jelzése szerint a vízbiztonság egyre inkább globális prioritássá válik, főként az éghajlatváltozásnak köszönhetően. Miközben például 2017-ben a természeti károk 100 millió embert érintettek világszerte és 335 milliárd dolláros kárt okoztak a globális GDP-ben, addig a vízhiány akár 6 százalékkal is visszavetheti egy-egy régió bruttó össztermékét. Egyúttal népmozgások és újabb vízkonfliktusok kialakulásához járulhat hozzá:

Jelenleg a világ népességének 41 százaléka él olyan folyók vízgyűjtő területén, melyek valamilyen vízkrízisnek vannak kitéve. Ha nem sikerül minél hamarabb áttérni fenntartható vízgazdálkodási megoldásokra, az újabb és valószínűleg egyre gyakoribb vízkonfliktusokat eredményezhet a jövőben.