Vágólapra másolva!
A magyar női pólóválogatott 27-0-ra legyőzte Szerbiát a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján, az A csoport vasárnapi zárófordulójában, így Bíró Attila együttese százszázalékos teljesítménnyel lett csoportelső. A negyeddöntőben francia csapat lesz a magyar válogatott ellenfele.

A francia válogatott vasárnap délelőtt 18-6-ra kikapott Olaszországtól az Eb-csoportmérkőzéseinek zárófordulójában, így a negyedik helyen zárt. Ezzel pedig eldőlt,

hogy a francia csapattal találkozik Bíró Attila együttese a negyeddöntőben.

A csoportelső magyarok mögött az oroszoké lett a második, a görögöké a harmadik, míg a szlovákoké a negyedik hely.

Persze hiába dőltek már el a legfontosabb kérdések az A csoportban, a magyar válogatottnak le kellett játszania az utolsó csoportmeccsét is, amelyen toronymagas esélyesként ugorhatott medencébe a pont nélküli szerbek ellen.

Könnyed meccsre készült a magyar válogatott Fotó: Koncz Márton - Origo

A mérkőzést kiválóan kezdte a magyar csapat, Szilágyi Dorottya révén már 19 másodperc után vezetett. Az első perc végére már kétgólos volt a magyar-előny, Parkes Rebecca volt eredményes centerből.

Gangl Edina védése után pedig Gurisatti Gréta úszott meg, és lőtt szép gólt (3-0). A szerbek három perc elteltével legalább egy kapufáig eljutottak,

de az első góljukra még várni kellett. Ezt követően Szilágyi használta ki az emberelőnyt (4-0). Vályi Vanda megirigyelte az ellenféltől a kapufát, és ő is lőtt gyorsan egyet, majd Gurisatti követte, így maradt a négygólos előny. Parkes becsúszott két méteren belülre, így hiába talált a kapuba, nem adták meg, viszont egy újabb gyors ellentámadás végén Gurisatti nem hibázta el a ziccert.

A szerbek a végén még kaptak egy fórt, de ezzel sem tudtak élni, így ötgólos volt Bíró Attila csapatának az előnye.

A második negyed elején is Vályi hozta el a labdát, de az első magyar támadásból ezúttal nem lett gól. Ahogy a következő egy-két támadás is inkább a védelmekről szólt. A 10. percben viszont már tovább nőt az előnyünk, Leimeter Dóra lőtt távolról szép gólt (6-0). A hetedik magyar találatra sem kellett sokat várni, Garda Krisztina könnyedén lőtte be az ötméterest. A szerbek kaptak egy emberelőnyt, de Nada Mandic négy méterről végezte el a szabaddobást, így érvénytelen volt a találat, ahogy a másik oldalon Gyöngyössy Anikó gólja is. A 12. percben viszont már érvényes találat is esett Keszthelyi Rita gyönyörű emelése után.

A magyar csapat ellen esélye sem volt a szerbeknek Fotó: Koncz Márton - Origo

A szerbek képtelen voltak gólt lőni, Leimeter kiállítása után is méterekkel kapu mellé bombázott Hristina Ilic.

Garda Krisztina viszont pontosabb volt, ekkor már 9-0 volt az állás.

A 10. magyar gólt Gyöngyössy szerezte bő két perccel a negyed vége előtt.

A szerbek a következő támadásánál kaptak egy újabb fórt, majd időt is kértek, de ennek sem lett eredménye. A magyar csapat az utolsó másodpercekben három kapufát is lőtt emberelőnyben, újabb gólt viszont nem, így a félidőre maradt a 10-0.

Vályi Vanda a harmadik negyed is elhozta a labdát, Gurisatti Gréta pedig emberelőnyből volt eredményes (11-0). Kivédekezett támadást követően tovább nőtt az előny, Parkes lőtte a magyar csapat 12. találatát. A szerbek elfáradtak, így gyors indítás után Parkes újabb gólt szerzett. Szerbia kapott egy újabb fórt, de a csereként beálló Kasó Orsolya védeni tudott, így továbbra sem lőtt gólt a rivális. A

másik oldalon viszont Szilágyi úszott meg, és lőtt nagyon könnyű gólt (14-0). A 15. magyar találat Rybanska Natasa nevéhez fűződik,

aki szép labdaszerzés után lőtt a kapuba. Itt még nem volt vége a negyednek, gyors ellentámadás végén Szilágyi növelte tovább a góljai számát. A szerbek az újabb fórból sem jutottak el komoly helyzetig, viszont Gurisatti belőtte a másik oldalon az emberelőnyt (17-0), majd lőtt a biztonság kedvéért még egyet.

Másodpercekkel a negyed vége előtt pedig még Rybanska használt ki egy ziccert, így 19-0-val zárult ez a felvonás.

Vélyi Vanda is kiválóan játszott a szerbek ellen Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó negyed elején Keszthelyi szerezte meg gyorsan a 20. magyar gólt. A szerbek továbbra is szenvedtek, Gyöngyössy viszont nem, és szépen csavart a kapuba ballal a kapuba. Az ellenfél egy újabb emberelőnnyel sem tudott mit kezdeni, de már Bíró Attila együttese sem annyira erőltette a támadásokat. Három perccel a meccs vége előtt így is tovább nőtt az előny, ezúttal

Szilágyi volt eredményes emberelőnyből, majd nem sokkal később Vályi Vanda talált be ötméteresből.

A 24. gólt Keszhelyi lőtte akcióból, majd Gurisatti lőtt egy újabbat. Egy perccel a vége előtt Keszhelyi lőtt még egy gólt. Az utolsó másodpercekben Gurisatti ötméteresből állította be a 27-0-s végeredményt.

Bíró Attila együttese tehát nem kapott gólt a szerbek ellen

- a magyar férfi válogatotthoz hasonlóan, amely szombaton 26-0-ra verte Máltát -, így hibátlanul jutott a negyeddöntőbe. A magyar válogatott kedden Franciaországgal találkozik a folytatásban.

Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a világbajnoki ezüstérmes spanyoloknak van meg.

A magyar női pólóválogatott kapitánya, Bíró Attila összegezte a csoportmeccseket, és már előre is tekintett a folytatásra.

„Ebben a csoportban elsőnek lenni nem kis fegyvertény. Az oroszok ellen nagyon komoly sikert arattunk,

de a görögök elleni győzelem sem volt sokkal kisebb. Nagyon együtt van most a csapat. A gyengébb ellenfelek ellen is ilyen közönségszórakoztató játékot tudunk bemutatni, mint a mai volt. A szerbek ellen is kerestük a centet, a jó lehetőséget, nagyon kompaktan játszottunk. Nyilván ez a mérkőzés nem mértékadó, minden meccs után azt mondom, hogy még van min javítani. Biztos vagyok benne, hogy minden téren tudunk még fejlődni, de például

még ha a franciák elleni negyeddöntő előzetesen könnyebbnek is ígérkezik."

Bíró Attillának (jobbra) nem kellett izgulnia a meccsen Fotó: Koncz Márton - Origo

A magyar válogatott játékosa, Máté Zsuzsanna szerint tökéletesen teljesített a szerbek ellen a csapat.

„Szerettünk volna minél kevesebb gólt kapni a meccsen, szerencsére sikerült nullára lehozni. De nemcsak hátul, hanem elől is jól teljesített a csapat, a gólok száma is tökéletes. Azt beszéltük, hogy az egész találkozón legyen meg a koncentráció, amely egy ilyen mérkőzésen nehéz feladat, de ezt is tökéletesen teljesítettük.

Ötből öt meccset megnyertünk eddig az Európa-bajnokságon, amely magáért beszél. Jól zártuk a hetet, és várjuk nagyon a folytatást.

Most pihenünk egyet, majd gőzerővel készülünk a franciák elleni negyeddöntőre."

Európa-bajnokság, nők, csoportkör, 5. forduló
A csoport:
Magyarország-Szerbia 27-0 (5-0, 5-0, 9-0, 8-0)
gólszerzők: Gurisatti 7, Szilágyi 5, Keszthelyi 4, Parkes 3, Garda, Rybanska, Gyöngyössy 2-2, Leimeter, Vályi 1-1
Duna Aréna, v.: Blanchard (francia), Nicolosi (olasz)

Magyarország: Gangl - Vályi, Szilágyi, Rybanska, Illés, Gurisatti, Parkes - cserék: Garda, Keszthelyi, Máté, Leimeter, Gyöngyössy, Kasó (kapus)

Oroszország-Görögország 12-7 (1-3, 4-3, 3-0, 4-1)
Szlovákia-Horvátország 9-7 (1-3, 3-1, 3-2, 2-1)
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 15 pont, 2. Oroszország 12, 3. Görögország 9, 4. Szlovákia 6, 5. Horvátország 3, 6. Szerbia 0

B csoport:
Izrael-Németország 10-3 (3-1, 4-0, 3-0, 0-2)
Hollandia-Spanyolország 10-6 (2-0, 4-1, 2-2, 2-3)
Olaszország-Franciaország 18-6 (3-2, 5-1, 6-2, 4-1)
A csoport végeredménye: 1. Hollandia 15 pont, 2. Spanyolország 12, 3. Olaszország 9, 4. Franciaország 6, 5. Izrael 3, 6. Németország 0