Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Éves autópálya matrica: őrizzük meg a szelvényt vagy az értesítést

Autópálya, autópálya-matrica, ellenőrzés, Állami Autópályakezelő Zrt.
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Az éves autópálya matricák még 2020. január 31. napjáig érvényesek. A matrica már akár online, akár alkalmazáson keresztül megvásárolható, és sokan az ár-érték arányra tekintettel döntenek az éves matrica mellett. A D.A.S. JogSzerviz szakértője most elmagyarázza, hogy miért őrizze meg feltétlenül a szelvényt vagy az értesítést a vásárlásról.
Vágólapra másolva!

Amennyiben év közben úgy dönt, hogy a gépjárművét el kívánja adni, s helyette egy másikat vásárol, kezdeményezheti a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán (NÚSZ), hogy a már megvásárolt jogosultságot másik rendszámra vezesse át – mutatott rá dr. Heinrich Renáta.

A fent említett nyugtán túlmenően ehhez szüksége lesz továbbá az új gépjármű forgalmi engedélyére, a jármű adásvételére vonatkozó okiratra.

A fentiek azért fontosok, mert lényegében a jogosultság átírásakor rendszámcsere történik, melynek jogalapját természetesen igazolni szükséges. Lényeges továbbá, hogy a lehetőség kizárólag azonos díjkategória tekintetében adott, melynek egyezését a forgalmi engedéllyel igazolhatjuk.

Az autó adásvételnél kevésbé örvendetes fordulat, amikor a járművet ellopják vagy közúti közlekedési baleset eredményeként totálkáros állapotba kerül.

Ilyen esetekben a körülményeket igazoló iratok – például az eltulajdonítás miatt tett rendőrségi feljelentés, kárszakértő/biztosító megállapítása a totálkárról – bemutatását követően szintén adott a lehetőség az átírásra.

Forrás: MTI/Németh György

Az előző járművel megelőző kategóriára, az arra megváltott autópálya matrica érvényességi idejére bocsátja ki a jogosultságot igazoló szelvényt.

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemel a téves kitöltés esete is, hiszen mindannyian hibázhatunk: legfeljebb három karakter erejéig a szelvény és a forgalmi engedély bemutatása mellett ez is korrigálható tényező. A fenti átírások egységes díja 1.470 forint – mondta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről