Így kaphat vészhelyzeti értesítéseket a mobilján

Üllői út, tűz, halálos áldozatok, kigyulladt épület
Budapest, 2020. január 12. Mentők és tűzoltók egy kétszintes, felújítás alatt álló társasháznál Budapest XVIII. kerületében, az Üllői úton 2020. január 12-én, miután az épület kigyulladt. A tűz eloltása után a belső udvaron két holttestet találtak. A holttesteket a rendőrség azonosította, a helyszíni szemle adatai szerint idegenkezűség gyanúja nem merült fel. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Napokon belül megújul a katasztrófavédelem appja.
Vágólapra másolva!

Bejelentette a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az Androidra és iOS-re is elérhető VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) alkalmazásának megújult változatát, a szoftver március 2-től kezdve lesz elérhető a Play Áruházon és az App Store-on keresztül. A már meglévő felhasználók természetesen automatikusan megkapják a legfrissebb verzióját, vagy legalábbis kijelzik a készülékeik a frissített verzió elérhetőségét.

A kép csak illusztráció Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

„Adódik a kérdés, hogy honnan kapunk információt, ha valami komoly veszély fenyeget, vagy katasztrófa történik. Honnan fogjuk megtudni, hogy a környékünkön nagyobb baleset, vagy ipari szerencsétlenség történt, ha éppen nem nézzük a tévét, nem rádiózunk, és nem böngésszük a neten a híroldalak valamelyikét?" – olvasható az alkalmazás célja a katasztrófavédelem közleményében.

A felhasználók több kategóriából is választhatnak, hogy milyen típusú üzenetekre kíváncsiak:

  • közlekedési baleset (közúti, vasúti, légi),
  • tűzesetek (a lakás-, autó-, vagy akár erdőtűz),
  • meteorológiai riasztás,
  • rendkívüli események (árvíz, terrorcselekmény, nukleáris baleset, járvány),
  • illetve egyéb esemény.

A VÉSZ segítségével a felhasználók információkhoz juthatnak a lakóhelyük vagy úti céljuk aktuális helyzetéről, a tűzesetekről, a balesetekről, az áramkimaradásról vagy a meteorológia által kiadott riasztási jelzésekről, egyéb rendkívüli helyzetekről.

Az alkalmazás megújult verziójának fejlesztései közé tartozik, hogy a felhasználók már az éppen aktuális GPS-koordinátáik alapján is kérhetik az értesítéseket, a gyengénlátók nagykontrasztos módot vehetnek igénybe, a felolvasó funkció pedig a vakok és a vezetők számára jelenthet segítséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!