Vágólapra másolva!
44 évesen beugróként segítette olimpiai kvótához a magyar női asztalitenisz-válogatottat Fazekas Mária, akit a magyar sportolók közül talán a legérzékenyebben érinthet a tokiói olimpia halasztása. Az Origónak nyilatkozó asztaliteniszező azonban egyáltalán nincs letörve a történtek miatt.

"De vajon így lesz-e ez 16 hónap múlva? Senki sem tudja, csak abban bízhatunk, hogy igen. A már kijutott magyar sportolók és a kvalifikációban érintett versenyzők között is számos olyat találunk, akinek ez lenne az utolsó olimpiája.

A legérdekesebb helyzetben kétségtelenül az asztaliteniszező Fazekas Mária van.

Miután a női pingpongcsapat legjobbja, Póta Georgina gyermeket vár, a szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán a 44 éves Fazekas Máriának szavazott bizalmat az olimpiai selejtezőben. Fazekas és a csapat óriási bravúrral jutott ki az olimpiára, a kapitány meg azonnal azt mondta: nem változtat a csapat összetételén, azok mennek Tokióba, akik a kijutásban főszerepet játszottak.

Na de mi lesz egy év múlva? Póta Georgina addigra visszatérhet. Akkor a 45 éves Fazekasnak mondják azt, hogy köszönjük, de így már nincsen szükségünk rád? Ez csak egyetlen drámai helyzet, amelyet a NOB döntése szült. Ki tudja, hány ilyen van még a világban?" – tettük fel a kérdést kedden este megjelent cikkünkben.

A bojkottot kerülte el a NOB az olimpia elhalasztásával

A 2020-as nyári olimpiai játékok elhalasztásáról szóló döntés senkit sem lephet meg, legfeljebb az, ahogy az események kedden felgyorsultak. Néhány nappal ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach még arról beszélt, hogy négy hét múlva döntenek ebben a kérdésben. Azzal azonban, hogy Ausztrália, Kanada és végül az Egyesült Államok is nyomás alá helyezte a NOB-ot, minden megváltozott.

A Budaörs csapatának rutinos játékosa (csapatban 2000-ben Európa-bajnokságot nyert, de van két Eb-ezüstje és három Eb-bronza, valamennyi érem a csapatversenyekről) idén januárban a portugáliai selejtezőtornán remek triót alkotott klubtársával, Pergel Szandrával és Madarász Dórával, és nagyszerű játékkal harcolta ki a csapat a tokiói kvótát – első ízben a szakág történetében.

Mindez szép és jó, de valóban adódik a kérdés, hogy mi lesz egy múlva, 2021 nyarán?

"Nem ért váratlanul a NOB döntése. Az elmúlt napok, hetek híreit látva, olvasva várható volt, hogy ez a döntés születik.

Biztos, hogy vannak, akiknek ez is komolyabb kiesést jelent, de ami az utóbbi időben történt a világban, az alapján várható volt, hogy ez fog történni."

Fazekas Mária 2021-ben ugyanúgy készen áll, ahogy idén is tette Forrás: Magyar Asztelitenisz Szövetség

A már kvótát szerzett, vagy azért harcoló magyar sportolók között is van nem egy olyan, akinek komoly fejtörést okoz a hogyan tovább. Ide sorolhatjuk az úszó Cseh Lászlót ugyanúgy, mint a dzsúdós Ungvári Miklóst, aki lehet, hogy már nem vállal még egy évet, hogy ott lehessen Tokióban. És Fazekas Máriát is a cikkünk elején leírtak okán.

"Olyan frissek még ezek a hírek, hogy a folytatás, pláne a majdani válogatott összetétele még egyáltalán nem került szóba, nem beszéltünk erről sem a lányokkal, és Bátorfi Zoltán szövetségi kapitánnyal sem. Az persze igaz, hogy érdekes a helyzet, és az lesz jövőre is. Ha odaértünk, majd akkor meglátjuk, hogy ki milyen formában lesz, kinek milyen tervei lesznek, és hogy dönt a kapitány" – válaszolta Fazekas Mária az Origo felvetésére.

Hozzátette ugyanakkor azt is: "Én egy év múlva is ugyanígy itt leszek, és ugyanígy kész leszek, hogy a csapat rendelkezésére álljak!

Vagyis ilyen szempontból engem egyáltalán nem befolyásol az olimpia elhalasztása."

Fazekas, ahogy a válogatott keret többi tagja – és tulajdonképpen az ország összes sportolója – most otthon készül, igyekszik szinten tartani az állóképességét, az erőnlétét, csak futni jár ki a lakásból. Adódik a kérdés, hogy a januárban látott jó forma átmenthető-e az egy évvel későbbre halasztott olimpia idejére?

"Szerintem ez nem jelenthet gondot.

Egyébként meg, ha idén júliusban sor került volna az olimpiára, akkor is éppen fél év telt volna el a kvalifikáció óta, ami ugyanúgy elég lehet adott esetben a lendület elvesztésére. De, mondom, szerintem ez a veszély bennünket nem fenyeget."

Az MTI-nek nyilatkozó Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány szerint még jól is jöhet a halasztás, hiszen így nem a bizonytalanságban kell készülniük a sportolóknak, és ezzel Fazekas Mária is egyetért.

"Teljes mértékben egyetértek a szövetségi kapitánnyal: a mostani helyzetben nem lehetett volna teljes értékű felkészülést végezni. A halasztással, szerintem még jól is jártunk, mert a helyzet rendeződése után mindenki nyugodt körülmények között készülhet fel az olimpiára, akár sokkal jobban is, mint idén idén tudott volna."