Vágólapra másolva!
A Red Bull tanácsadója, dr. Helmut Marko biztos benne, a csapattól jövő tavasszal távozó Adrian Newey nem fog leállni, és egy rivális csapatnál folytatja majd Forma-1-es pályafutását.

Nemrég vált hivatalossá, a tervezőlegenda 2025 első negyedévének végén távozik a Red Bull F1-es csapatától, ahol 19 évet töltött el, és mostanáig összesen 7 egyéni és 6 konstruktőri címhez segítette hozzá az istállót. 

F1 Miami Grand Prix 2024, Adrian Newey, Red Bull
Adrian Newey a Ferrarihoz tart? 
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto

Hogy Newey hol folytatja, azt nem tudni, ő maga Miamiban annyit árult el, a következő hónapokban szeretne pihenni egy kicsit.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko elárulta, egyáltalán nem lepte meg őt az, hogy Newey távozik - írja az F1vilag.

“Nem, ez már régóta nyilvánvaló” – mondta a szakember az OE24 című osztrák lapnak, majd arról is megkérdezték, Newey távozásának köze van-e ahhoz az interjúhoz, amit Christian Horner még tavaly adott, és melyben lényegében a sztártervező szerepkörének fontosságát degradálta: “Volt néhány eset. Ez volt az egyik”

– felelte az osztrák, majd hozzátette, Newey hiányát egészen biztosan megérzi majd a Red Bull F1-es csapata.

“Newey egy legenda. Ő a legjobb F1-es tervező, és akkor nyújtotta a legjobbját, amikor változtak a szabályok, mert mindig tudta, hogyan térképezze fel a legjobban az új interpretációkat." Hozzátette, azzal, hogy ott volt, sokkal könnyebb volt mérnököket szerezni, mert megtiszteltetés volt nekik, hogy együtt dolgozhattak vele.

“Ugyanakkor viszont a technikai csapatunk nagyon széleskörű, olyan tapasztalt szakemberekből áll, mint Pierre Waché, és egyéb fiatal szakemberek. Ha problémák merültek fel, gyakran Newey volt az első, aki megoldással állt elő.”

Arra a kérdésre, hogy a 2026-os technikai szabályozásra való átállás nehézséget okoz-e Newey távozásával, Marko így felel: “Nem nehéz, de legtapasztaltabb emberünk nem lesz már velünk. És attól tartunk, egy rivális csapatnál lesz.”

Marko tehát biztos benne, Newey nem hagyja abba F1-es tevékenységét, de szerinte nem az Aston Martinhoz, hanem inkább a Ferrarihoz csatlakozik majd: “Én a vörösökre tippelnék” – fogalmazott. “Newey-nak mítosza van, de nem hiszem, hogy technikai összeomlásunk lesz a távozása miatt." 

Hozzáétette, most a világbajnokságra kell koncentrálniuk, újra meg kell nyugtatniuk a csapatot.

Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.